Казват, че очите са прозорец към човешката душа. Мнозина вярват, че те ще ви разкрият всичко, само ако погледнете в тях.

Това, за което не се говори толкова много, е защо цветът им варира, откъде произхождат различните цветове и как са възникнали.

Вижте населението на света според цвета на очите му:

Кафяв - 70% до 79%

Може би сте забелязали, че по-голямата част от населението на света има кафяви очи. Всъщност, някъде между 70% и 80% от хората, което прави този цвят най-често срещаният в света.

Ако имате кафяви очи, вероятно такъв е случаят и при поне един от родителите ви, тъй като това е генетично заложено, а гените за кафяви очи са доминантни.

Цветът на очите ви се определя и от начина, по който ирисът разпръсква светлина, преминаваща през него, както и от количеството меланин в кожата ви. Колкото повече е количеството му, толкова по-тъмни са очите ви.

Синьо - 8% до 10%

Синьото е вторият най-често срещан цвят на очите. Само между 8% и 10% от хората могат да се похвалят с него. Интересното е, че генетичната мутация, отговорна за сините очи, е възникнала преди между 6000 и 10 000 години.

Така че, ако имате сини очи и срещнете друг човек със същите, може да се окаже, че споделяте един древен, общ прародител.

Лешник - 5%

Да имате лешникови очи означава, че те са комбинация от различни цветове. Този цвят се среща най-често в Северна Африка, Близкия изток, Бразилия и при хора от испански произход.

Кехлибар - 5%

Подобно на лешниковите очи, само около 5% от населението на света има очи с кехлибарен цвят. Смята се, че той е по-често срещан при хората от азиатски, испански, южноамерикански и южноафрикански произход.

Индонезийско племе има най-сините очи в света заради рядко заболяванеИндонезия е много специална страна. Едноименният архипелаг се състои от над 17 000 острова. Смята се, че това е най-голямата островна държава в света

Сив - 3%

Хората със сиви очи имат ириси, които не съдържат меланин, както и допълнителни количества колаген в част от окото, наречена строма. Това блокира появата на синьо оцветяване в очите им, което води до стоманено сив оттенък.

Зелен - 2%

Зелените очи са едни от най-редките в света. Въпреки това в някои райони на планетата има огромна концентрация на зеленооки хора. Хората със зелени и сини очи са широко разпространени в Ирландия и Шотландия - срещат се при над 86% от населението.

Бебетата обаче не се раждат със зелени очи, а ги развиват на около шестмесечна възраст. Извън Ирландия и Шотландия, хората със зелени очи живеят предимно в Северна Европа.

Червено/виолетово - <1%

Може да е шокиращо да видите червено и виолетово в списъка с цветове на човешки очи, но е възможно. По-малко от 1% от населението на света, всъщност, има червени или виолетови очи.

Това се получава, когато липсва пигментация и светлината се отразява от кръвоносните съдове. Може би сами сте се досетили, че хората с червени очи обикновено са албиноси, посочва World Atlas.

Хетерохромия - <1%

Този термин се отнася до хора, които имат очи с два различни цвята. За съжаление, това може да бъде свързано с определени здравословни състояния.

Въпреки че естественият цвят на очите ви не е нещо, което можете да изберете, той е много важен. Подобно на цвета на кожата, той се определя от природата, за да ви защити от слънчевите лъчи.

На теория, колкото по-тъмни са очите ви, толкова по-малко щети им нанася слънцето. Почти всички бебета обаче се раждат със сини очи, като при повечето хора те се променят в кафяви през първите няколко години от живота им.

Вярно е също така, че очите ви могат да се променят с напредването на възрастта, ако развиете заболяване или преживеете травма.