Жена в Египет беше арестувана за кратко, след като беше обвинена, че е изпекла "неприлични" кексчета, информира BBC, позовавайки се на местни медии.

Кексчетата, с глазура от фондан под формата на гениталии и бельо, са консумирани по време на празненство за рожден ден в ексклузивен спортен клуб в Кайро.

След като снимки на кексчетата се появиха в социалните медии, жената е арестувана, а впоследствие освободена срещу парична гаранция, равняваща се на 319 долара. Има информация, че срещу посетителите на купона също може да бъдат предприети мерки.

Водеща религиозна организация в страната пък предупреди, че подобни печива са забранени от Исляма.

От Дар ал Ифта написаха във Facebook, че продукти със сексуална насоченост представляват "атака срещу ценностната система и груба злоупотреба с обществото ".

От министерството на младежта и спорта в Египет пък проверяват ролята на спортния клуб, който е бил домакин на събитието.

Еротичният произход на най-известния италиански сладкишИталия разполага с редица много стари сладкиши, които приличат на полови органи, като канолите. Въпреки че в днешно време те може и да предизвикват известен кикот, произходът им е свързан със сериозни традиции

Инцидентът потвърждава, че "има една част от обществото, с подкрепа от държавата, която иска да елиминира всякаква възможност за лична свобода в Египет под претекст, че пази семейните ценности ", казва пред BBC адвокатът по човешки права Негад Ел Борай.

Той дава пример със случаи, в които няколко млади египтянки бяха обвинени в морални престъпления във връзка с видеа, които са пуснали в TikTok и други социални медии.

Миналата седмица апелативен съд в Египет отмени присъдата от две години затвор, която получиха две инфлуенсърки. Те бяха осъдени през юли за това, че "разрушават семейните ценности и принципи" и публикуват "неприлични" снимки и видеа.

Няколко дни след това обаче беше разпоредено жените да останат в ареста, тъй като са разследвани за трафик на хора. Според прокуратурата в Египет те са експлоатирали тийнейджърки, като ги насърчавали да пускат сходни видеа в своите профили.

Адвокат на двете млади жени обяви, че те ще обжалват.