Вероятността цената на акциите на Tesla, както и тази на криптовалутата биткойн, да падне наполовина през следващите 12 месеца е по-голяма, отколкото да се удвои.

Това показват резултатите от анкета на Deutsche Bank, цитирана от електронното издание Benzinga.

Допитването е проведено сред 627 професионални трейдъри и инвеститори, като 89% от тях смятат, че на финансовите пазари вече има активи, чиято цена е в територията на "балоните".

На конкретния въпрос каква, според тях, ще е цената на акциите на Tesla и на биткойна след 12 месеца мнозинството от анкетираните отговарят, че има голяма вероятност тя да е поне два пъти по-ниска от настоящата.

В последните месеци тези две позиции се превърнаха в емблематични примери за рязкото "надуване" на цените.

Резултатите от анкетата на Deutsche Bank показват, че книжата на Tesla са по-уязвими от криптовалутата.

Като цяло участниците в проучването дават на биткойна 10 точки от 10 възможни по скалата на финансовите "балони", докато американските технологични компании като цяло получават 7.9 точки.

Но въпреки това анализаторите очакват монетарните стимули от страна на централните банки да продължат и през 2021 г., което ще продължи да оказва подкрепа на финасовите пазари.

Биткойнът достигна рекордно ниво от 41 429 долара за брой на 8 януари тази година, като се повиши над четири пъти спрямо равнището от лятото на 2020 г. Тогава цената на криптовалутата беше под 10 000 долара, а към момента се движи около 36 000 долара.

BofA: Поскъпването при биткойн може да е „майката на всички балони“Само за последните 5 дни цената на най-популярната криптовалута добави нови 20%

Според експертите на Morgan Stanley биткойнът може отново да премине границата от 40 000 долара за брой, особено ако търсенето на дяловете на фондове, инвестиращи в криптовалути, остане високо.

Акциите на Tesla пък поскъпнаха над 8 пъти на годишна база, като за кратко направиха собственика на американската автомобилна компания Илон Мъск най-богатия човек в света.

Вчера книжата на Tesla затвориха на ниво от 844.55 долара за брой, което оценява компанията на над 800 милиарда щатски долара.