Турското министерство на културата и туризма състави списък на десетте най-популярни вида улична храна в Турция, които всеки може да открие независимо коя част на страната посети, съобщава местното издание Хюриет дейли нюз, цитирано от БНР.

На първо място в списъка е турският геврек, известен като симит, с богата сусамена поръска. Следват популярните сандвичи с риба и печените кестени.

Веднага след тях се нарежда тантуни - завит сандвич с малки късчета месо, люти чушлета, лук, домати и магданоз. Пълнените миди са пети, а на шесто място е популярният кумпир - пълнен картоф с наденички, кисели краставички, царевица и маслини.

В списъка на министерството следва пилето с ориз, за което се препоръчва да се хапва заедно с туршия и айран. После идва "чий кьофте" - сплескани с пръсти кюфтета, приготвяни със сурово месо или във веган вариант - с булгур, салца и пикантни подправки.

Свежи бадеми върху лед и пикантна напитка, наречена "шалгам" и приготвяна от ферментирал лилав морков, заемат последните две места в списъка на 10-те най-популярни улични храни в Турция.