До 80% от силата на имунната ни система е концентрирана в червата.

Ако тялото ни правилно се детоксикира и полезните бактерии са в баланс, ние придобиваме естествената суперсила да се противопоставяме на настинки и грип, твърдят учени.

Някои храни също могат да ни помогнат да прочистим кръвта си от вредни вещества и да предотвратим образуването на кръвни съсиреци, докато други се борят с лошия дъх като истински професионалисти, посочва Bright Side.

Авокадото премахва химикалите от черния дроб

То понижава холестерола и разширява кръвоносните съдове. Авокадото съдържа хранително вещество, наречено глутатион, което блокира поне 30 различни канцерогена, като същевременно помага на черния дроб да детоксикира синтетичните химикали.

За хората с високо кръвно налягане то е особено ценно, тъй като го понижава естествено и помага да се избегне рискът от сърдечни заболявания и инсулт.

Ананасите разграждат холестерола

Ананасите съдържат естествения ензим бромелаин, който помага на тялото ни да разгражда протеините и да ги смила. Те са особено ефективни при разграждането на холестерола и извеждането му от тялото.

Освен това разреждат кръвта и разграждат кръвните съсиреци. Тези плодове трябва да се консумират сурови, тъй като бромелаинът се разрушава в процеса на консервиране.

Киселото зеле премахва токсините и ни осигурява по-чиста кожа

Тази ферментирала храна се обработва лесно от храносмилателната ни система. Пълна е с пробиотици и фибри, което води до по-плосък корем и по-чиста кожа, помагайки за лечението на акне.

Киселото зеле помага на тялото да усвоява по-ефективно витамини и минерали. То дава повече енергия, защото се храносмила по-кратко.

15 храни, които хранят не само вас, но и раковите клеткиВероятно не мислим, че храната, която ядем всеки ден, може да ни причини рак

Пресни и сушени кайсии срещу запек

Сушените кайсии са известни с естествения си слабителен ефект. Ако сте предразположени към запек, тази храна има прочистващ ефект, действайки като естествена „четка“ за червата.

Пресните кайсии съдържат огромно количество фибри, което ви помага да останете сити по-дълго време и междувременно подхранва добрите бактерии в червата. Този плод е с високо съдържание на антиоксиданти и насърчава не само естественото прочистване, но се грижи и за здравето на очите.

Спирулината помага в борбата с телесната миризма

Спирулина е водорасло, което расте както в сладка, така и в солена вода. Тази съставка се счита за една от най-силните при процеса на прочистване на кръвта от тежки метали. Но най-атрактивната характеристика на този зелен прах е способността на основната му съставка - хлорофила, да неутрализира телесната миризма.

Хлорофилът се нарича от лекарите „вътрешен дезодорант“ и когато го приема, тялото излъчва приятен аромат.

Грейпфрутът ви дава допълнителна енергия и оформя талията

Грейпфрутът съдържа ноокатони - химични съединения, които засилват метаболизма и насърчават загубата на тегло. Той е богат на фибри, заради което засища за дълго, помага в балансирането на нивата на кръвната захар.

Наслаждавайте се на половин грейпфрут с всяко хранене в продължение на една седмица, за да получите допълнителна доза хранителни вещества, като фибри и витамини А и С.

Краставицата естествено освежава дъха

Водата от краставиците предотвратява сухота в устата, а също така "измива" излишните остатъци от храната. Подобно на ябълките, хрускането на този зеленчук стимулира производството на слюнка, което помага за хидратирането на устата.

Всъщност, задържането на резен краставица между езика и небцето помага за ограничаване на лошия дъх. Хрупкавите зеленчуци също така помагат да се премахне плаката по зъбите и венците, с която бактериите се хранят.