Доналд Тръмп може да получава по 221 400 долара годишна пенсия, включително и доста по-големи бонуси, пише CNN Business. Възможно е обаче той да загуби тази опция, тъй като всичко вече е в ръцете на щатския Сенат.

Припомняме, че преди седмица долната камара на Конгреса гласува “за“ импийчмънт на републиканеца и така той се превърна в първия президент на страната, на когото това се случва два пъти в рамките на един и същи мандат.

И ако се чудите дали процедурата е възможна и след като Тръмп вече не е действащ президент, да, това може да се случи, според щатските закони.

Ако Сенатът гласува за импийчмънт, ще е необходим и втори вот, който може да лиши Тръмп от пенсията и бонусите до края на живота му.

А бонусите, които са в пъти по-големи от пенсията, могат да достигнат и до 1 млн. долара на година.

От 2000 г. насам, общо 56 млн. долара са платени на предходните четирима живи президенти, пише CNN.

Един от най-големите бонуси е покриването на разходите за офис. Президентите Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама са си възстановили разходи за 500 000 долара само за миналата година, докато Джими Картър се е възползвал само от 118 000 долара.

Президентите ползват и пари, както за охрана от Сикрет Сървис, така и за пътувания, но също и за здравно осигуряване. Смята се, че Тръмп може да загуби до 1 млн. долара годишно допълнителни облаги, докато съпругата му Мелания може да бъде лишена от 500 000 долара разходи за пътувания.

Тръмп получаваше по 400 000 долара годишно по време на своето управление, но отказваше да взема заплатата си и я превеждаше на различни министерства.

Според информация на сп. Forbes, Доналд Тръмп притежава 2.5 млрд. долара, което му отрежда 339-а позиция сред най-богатите хора в света.