Миналия ноември 54-годишният Майк Тайсън се качи на ринга за първи път от 15 години, за да се боксира с Рой Джоунс-младши, който е само с три години по-млад от него. Демонстрационният мач, завършил наравно в осем рунда, бе огромен успех. Събитието генерира милиони долари от желаещите да си платят, за да го гледат по телевизията и насочи толкова голямо внимание към Тайсън, каквото той не бе получавал от премиерата на "Последния ергенски запой“.

Железният Майк влезе в зала Стейпълс сентър в Лос Анджелис като различен човек от онзи, който се предаде по време на мача си срещу непретенциозния боксьор Кевин Макбрайд преди повече от десетилетие. Легендарният бивш шампион в тежка категория с много проблеми в живота си се биеше, за да спечели пари, които вече е похарчил и нито бе страшилище за опонента си, нито пък бе обожаван от публиката, пише The Entrepreneur.

След отказването си от бокса Тайсън осъзна, че унищожаването на лицата на неговите противници е за сметка унищожаването на собственото му бъдеще. В интервю през 2019 г. Майк Тайсън заяви, че се страхува прекалено много от другия човек в него, за да влезе в залата за тренировки. След това обаче нещо се променя.

Година по-късно Тайсън каза, че отново е видял светлината и тренира за завръщане на ринга.

Ето как житейските уроци на един войн на ринга могат да бъдат приложени от всеки, който иска да оцелява на работното си място ...

Всеки има план, докато не получи удар в лицето

Това е фраза, която Майк Тайсън използва от години. В пика на кариерата му той бе известен с легендарния си замах, който започва почти от клекнало положение. Тайсън твърдеше, че си представя как юмрукът му излиза през задната част на главата на опонента му. Ако някои от съперниците му искаше да оцелее, най-добрата стратегия бе да води близък бой, за да не може той да използва това опустошително оръжие. Точно това прaвеше и Джоунс през по-голямата част от мача.

Тайсън обаче започна да го атакува с удари в тялото от клинч. Той успя да вкара 35 от тях, а впоследствие Джоунс призна, че те се изцедили енергията му в по-късните рундове. Тайсън никога не се е славел като майстор на близкия бой, но след всички тези години изглежда, че старото куче е научило нови трикове.

Ако искате да успеете в този пазар, трябва да се приспособявате. Да продължавате да правите същите неща, които сте правили преди и да очаквате сходни резултати е толкова налудничаво, колкото и звучи. Като предприемачи трябва да възприемате нови стратегии. Това, което е работело преди 12 месеца, може днес вече да не е приложимо. Предприемачите трябва постоянно да търсят иновации в маркетинга, продажбите и предлаганите услуги.

Бъдете наясно с кой се боксирате и защо

На прескоференцията след мача Тайсън заяви, че не се е боксирал от 15 години и че не е гигант, а по-скоро е начинаещ.

Въпреки че това предизвика смях, той говореше съвсем сериозно.

“Преди ставаше въпрос само за мен, за готината мацка, за хубавата кола, за самолетите и яхтите, но това вече не е за мен," призна Тайсън. "Затова тръгнах по друг път.”

В пика на славата си Тайсън се издигна до най-големите висоти и удари дъното. В годините след унизителната си загуба от Макбрайд обаче той успя да реабилитира имиджа си. С помощта на своята съпруга Лакиха Спайсър той се изявяваше като актьор, инвестираше и подписваше рекламни договори. За последния си мач Тайсън набра милиони за благотворителност и за пореден път промени имиджа си на човек, който се бие за другите.

Повечето предприемачи стартират бизнес и се фокусират върху доходите, които ще генерират. С разрастването на компанията трябва да се вземе решение – искаме ли да оказваме въздействие или искаме да печелим пари?

Ако изберем доходите винаги ще преследваме тях. Ако изберем да правим разликата, ще ни запомнят. Изяснете си с кого се боксирате и защо.

Свикнете с дискомфорта

Защо Майк Тайсън реши да се върне на ринга? Той нямаше какво да доказва. Когато му бе зададен този въпрос, той отговори: “Защото това е нещото, от което се страхувам най-много.”

За да се боксира, Тайсън трябваше да надвие себе си като опонент.

Тайсън бе прекарал повече от десетилетие страхувайки се от тъмнината в него. Той не слага ръкавиците отново и не вдига тежести, защото знаел че егото му ще изригне. Когато обаче в интернет се появи кратко видео как тренира, се разчу, че се завръща.

Преди това Тайсън бе изяждал повече бой за 16 минути отколкото повечето от нас ще изядат за целия си живот. Въпреки това шампионът твърдеше, че се чувства “чудесно” и че е “готов за още.”

Тайсън спести усилия, за да довърши мача с Джоунс, вместо да търси нокаут.

“Мисля, че истинският бокс е в издръжливостта," заяви той. "Моята цел бе да имам издръжливостта, защото няма как да нокаутираш всеки.”

След това той благодари на спаринг партньорите си, които му помагат в подготовката за мача с Джоунс.

За седем години той превърна 2 000 долара заем в бизнес за 90 млн. долара Идеята за мултимилионния бизнес на Чейс Фишер се ражда в нощен клуб през 2011 г.

Предприемачите се провалят в момента, в който започнат да се чувстват комфортно. Те започват да реагират вместо да създават. В момента, в който решите да се изправите срещу страховете си, ставате по-силни и се учите. Ключовото за успеха е да запазвате спокойствие на фона на целия хаос.

Продължавайте да нанасяте удари

В интервюто след мача Тайсън заяви, че се е страхувал да не пострада. Повечето от нас виждат как някой прави нещо опасно и си мисли, че той сигурно е безстрашен. Тайсън се е страхувал и по тази причина пласира 67 от 193 удара, което означава, че само една трета от ударите, които е нанесъл, са попаднали в целта. В тази статистика има урок.

Тайсън продължаваше да удря с надеждата, че някои от ударите ще влезе, защото в противен случай Джоунс щеше да го нокаутира. Просто е.

Преди петнадесет години Тайсън реши да се откаже, вместо да продължи. Това не бе най-добрия край на една бурна кариера. Животът обаче не спря да му нанася удари, затова той стабилизира емоционалното си състояние и изравнява резултата.

Предприемачите са като гладиатори. Те влизат с всичко, което имат, поемат риска и повечето пъти нямат резервен план. По тази причина нямат друг избор освен да направят така че да се получи. Когато изглежда, че нещата не се случат така както очакваме, това е моментът, в който трябва да удвоят залога и да останат на ринга. Ако искате да успеете като предприемачи отказването не е опция.

Предизвикателството е да се качите на ринга. Само защото 2020 г. за радост приключи, това не означава, че 2021 г. ще спре да ви нанася удари. Няма значение колко мача сте спечелили или изгубили, въпросът е: Ще станете ли по-силни или ще се откажете?