Учените смятат, че редовната консумация на какаови флавоноиди може да е един от малкото фактори, които обясняват когнитивните ползи от шоколада.

Ако консумирате шоколад поне веднъж седмично, когнитивните ви способности ще бъдат далеч по-добри от тези на хората, които консумират шоколад нередовно и изключително рядко. Това са резултатите от последното проучване, проведено от учени от Университета в Мейн, Университета на Южна Австралия и Люксембургския здравен институт, цитирано от БГНЕС.

Изследването, публикувано в списание Appetite, включва 968 души на възраст от 23 до 98 години.

Рисковете от високо кръвно налягане и диабет Тип 2 са по-ниски при тези, които редовно консумират шоколад, за разлика от тези, които не консумират шоколад през по-дълъг период от време.

Учените смятат, че бъдещите изследвания ще дадат допълнителна представа за връзката между шоколада, богат на какаови флавоноиди, и невропсихологичното здраве и механизмите, които ги свързват.

Шоколадът може да поскъпне след ръст в цената на какаотоНаскоро проведено проучване показа, че пиенето на една чаша какао дневно може временно да подобри интелигентността на хората


Те вярват, че в бъдещи проучвания ще бъде важно да се изследват оптималните количества за краткосрочни и дългосрочни ефекти.