В нови финансови документи, публикувани след като напусна Белия дом, Доналд Тръмп разкрива, че преди време главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук му подарил компютър Mac Pro за 5 999 долара.

Според документите компютърът е "първият произведен в завода на Apple в Остин, Тексас."

От Apple не уточниха дали това е първият компютър Mac Pro, който е произведен в завода, но съдейки по времето, когато е направен подаръкът, това е малко вероятно. Заводът отваря през 2013 г., а това може да бил първият компютър от модела за 2019 г., който е излязъл от него.

Тръмп посети завода на Flex Ltd. в Остин през ноември 2019 г. след което стана скандал, тъй като той внуши, че заводът е нов за Apple по време на неговия мандат, което не бе така.

"Всеки, които е следил моята предизборна кампания знае, че винаги говорех за Apple и че искам да видя как компанията строи заводи в САЩ. И това се случва.", каза Тръмп тогава.

Има вероятност той да се е объркал с новата централа на Apple за 1 млрд. долара, която компанията започна да строи в същия ден.

Сред другите подаръци, които Тръмп е получавал като президент, са кожено ако за 529 долара от председателя на Ford Бил Форд, колан за 650 долара от Ultimate Championship от състезателя по ММА Колби Ковунгтън, както и стикове за голф и други аксесоари от Дерек Спраг, бивш президент на Американсата голф асоциация.

В документите също така се посочва, че хотелите и голф клубовете на Тръмп са пострадали от пандемията през миналата година. Компаниите на Тръмп са генерирали с близо 40% по-малко приходи през 2020 г. и през първите 20 дни на тази година в сравнение с 2019 г., пише CNN Business.

Обичайно е президентите да получават подаръци, но си има правила и разпоредби относно това кои от тях могат да приемат.

Mac Pro е скъп подарък, но обявената цена е за базовия модел за 2020 г. Това преди да бъдат включени 999 долара за стойка и други екстри като 5 999 долара за 32-инчове екран и 25 000 долара за 1.5 TB памет. Цената на един Mac Pro може да достигне 62 571 долара.

Кук и Тръмп изградиха една необичайна връзка по време на мандата на бившия вече президент – от вечери до участия Иванка Тръмп на събития за насърчаване на образованието. След като Тръмп нарече Кук "Тим Apple" на събитие в Белия дом, главният изпълнителен директор промени името си в Twitter.

Двамата обаче имаха и разногласия през годините, включително и когато Тръмп се намеси в спора между Министерството на правосъдието и Apple относно защитата на сигурността на телефона на стрелеца, който уби трима души във военноморска база в Пенсакола Флорида. Кук също така се е изказвал срещу имиграционната политика на Тръмп.