Южнокорейският автопроизводител Hyundai обяви, че е в ранен етап на преговори с Apple за съвместната им работа по създаването на автономни електромобили.

Акциите на Hyundai поскъпнаха с над 20% днес, след като новината беше обявена.

"Apple и Hyundai водят преговори, но те са на ранен етап и все още нищо не е решено," заявиха в изявление от компанията.

Миналия месец се появи информация, че Apple напредва с технологията си за автономни автомобили, като очакванията са, че колата ще дебютира на пазара през 2024 г.

Пазарът на електромобили става все по-конкурентен, а компании, като Tesla, привличат вниманието с бързо нарастващата си пазарна оценка.

Основателят й Илон Мъск вече е най-богатият човек в света, след като вчера изпревари Джеф Безос, според Bloomberg.

Експерти твърдят, че Apple ще може да произведе електромобил поне след пет години.

Според тях забавянията във връзка с пандемията може да отложат дебюта му до 2025 г. и дори след това.

Hyundai вече развива новите технологии, като електромобили, автономни автомобили и летящи коли.

Шефът на Apple отказал сделка за придобиването на Tesla през 2017 г.Тим Кук дори отказал да се срещне с Илон Мъск, когато Tesla струваше 10 пъти по-малко от сега

Миналия месец компанията закупи контролен пакет в Boston Dynamics, като сделката даде на щатската компания, занимаваща се с роботика, пазарна оценка от 1.1 млрд. долара.

Hyundai също така работи по създаването на смесено дружество за автономни автомобили на стойност 4 млрд. долара с доставчика на части Aptiv, информира BBC.

Двете компании ще инвестират по 2 млрд. долара, а базираната в Ирландия Aptiv ще предостави около 700 инженери и ще прехвърли патенти и интелектуална собственост на новата компания.

Усилията на Apple да произведе електромобил датират от 2014 г. и са известни като проект Titan, който през годините беше спиран и подновяван.

Има и различни слухове за това кой ще сглобява брандираните автомобили на Applе, тъй като за технологичния гигант може би ще е трудно да ги произвежда сам.

Конкурентната компания Waymo, която е собственост на Alphabet, избра завод в Детройт за масовото производството на своите автономни коли.