Apple планира да стартира производство на самоуправляващ се лек автомобил със собствен дизайн, оборудван с евтина и издръжлива батерия, съобщават източници, близки до компанията. Очаква се возилото да дебютира на пазара през 2024 година.

Apple има намерение да продължи проекта Титан от 2014 г., който предвижда разработването на самоуправляващ се автомобил за масовия потребител. По този начин компанията под ръководството на Тим Кук избра различен път от редица технологични фирми, които създават "таксита без шофьор", съобщава Ройтерс.

Сред тях е и Waymo, собственост на един от най-големите онлайн търговци на дребно Amazon, а също така и Uber.

Apple се фокусира върху разработването на голяма едномодулна батерия със собствен дизайн, която трябва да бъде по-евтина за производство и по-енергийно ефективна от широко използваните в момента многоклетъчни батерии.

Не е изключено американският технологичен гигант да проектира първата си самоуправляваща се кола по модел на някои от моделите на водещите автопоризводители. Началото на индустриалното производство може да бъде отложено поне до 2025 г.

До този момента Apple никога не е обявявала официално плановете си да навлезе в автоиндустрията. Компанията представи концепция за превръщане на iPhone във виртуален автвомобилен ключ на своята Световна конференция за разработчици през юни.

Тази функция е достъпна за собствениците на електрически автомобили Model 3 на Tesla и новите автомобили BMW 5 на германския автомобилен гигант, които ще бъдат пуснати в продажба през 2021 година.