TikTok е пространство, в което можете да откриете както невероятни вирусни танцови лудости и необичайни тенденции, така и да научите някои случайни факти - дори такива, които може би не искате да знаете.

Едно от най-популярните видеа в китайската социална мрежа напоследък е на стюардесата Кат Камалани, която изброява това, което не трябва в никакъв случай да ядете или пиете на борда на самолет.

Подгответе се - нейният съвет може малко да ви изненада (а може би и отврати).

„Правило номер едно: никога не консумирайте никаква течност, която не е в консерва или бутилка“, казва тя във видеото, обяснявайки, че „тези резервоари за вода никога не се почистват и са отвратителни“.

Камалани продължава, разказвайки, че тя и нейните колеги стюардеси почти никога не пият кафе или чай, докато летят, тъй като за приготвянето и на двете напитки се използват едни и същи резервоари за вода, които "рядко се почистват, освен ако не бъдат счупени".

За да влоши нещата още повече, тя посочва, че тези резервоари за вода се намират точно до тоалетните.

Камалани препоръчва вместо това да си поръчвате бутилирана вода или консервирани безалкохолни напитки.

Странни факти за летенето, които може би не знаете Ще си обясните защо се чувствате по определен начин, когато летите със самолет.

И тя не е първата стюардеса, която прави това предложение, припомня T+L.

Преди няколко години експерти призоваха пътниците да не поръчнат кафе и чай на борда, цитирайки изследване на EPA от 2004 г., направено на борда на 158 самолета. То показва, че в 13% от взетите проби има колиформни бактерии, а в две дори са открити опасни нива на Е. coli.

По-новите проучвания също не са много обещаващи.

Изследване от 2019 г. на Университетя в Ню Йорк и DietDetective.com анализира качеството на питейната вода на борда на самолетите на 11 големи и 12 регионални авиокомпании.

„Качеството на питейната вода варира в зависимост от авиокомпанията и много от тях осигуряват на пътниците нездравословна вода“, се посочва в резултатите.

На всяка авиокомпания се дава оценка, варираща от пет (най-добра) до нула (най-лоша). Взети под внимание са няколко фактора, включително размера на флотилията и положителните доклади за проби от E. coli и колиформни бактерии. Всеки резултат над три показва относително чиста питейна вода, според проучването.

От 10 анализирани големи авиокомпании, седем получават оценка под три, оставяйки ни със същото заключение като Камалани: избягвайте вода от чешмата на борда на самолета на всяка цена.

Учените дори отиват и по-далеч, призовавайки пътниците да не си мият ръцете по време на полет, тъй като водата в тоалетните идва от същия резервоар. Вместо това се препоръчва използването на дезинфектант за ръце.