От 1 февруари със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов се разрешават посещенията в кината и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция.

Фитнесите също така могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.

От началото на февруари работата си възобновяват търговските центрове и моловете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават само ако са придружени от родител, настойник или друго пълнолетно лице.

Ресторантите остават затворени до 1 март. Вчера от бранша обявиха, че се отказват от планираното за днес протестно отваряне на част от заведенията.

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в това число и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато.

Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове, шалове, кърпи или други средства, покриващи носа и устата.

С друга заповед на здравния министър от 26 януари, се удължава срокът на въведените в страната временни противоепидемични мерки до 30 април.