През последното столетие много от дивите популации и екосистеми са подложени на огромни рискове, предизвикани от климатичните промени и от човешката дейност.

И докато някои видове намират начин да се приспособят към новите условия, други са застрашени от изчезване.

Ето кои са някои от най-застрашените животни на планетата:

10. Атлантическата риба тон

Популацията на риба тон намалява драстично през последните 40 години. Данните сочат, че в източните части на Атлантика спадът е с над 70%, а в западните с над 80%.

Прекомерният риболов е основната причина за намаляването на популацията. Отглеждането им в изкуствена среда къщо допринася за изчезването, тъй като младите екземпляри се вземат от естествената им среда твърде рано, преди да са хвърлили хайвера си.

9. Орангутани

Някога орангутаните са били сред най-многобройните маймуни, но от 2000 година насам са обявени за застрашен вид.

В началото на миналия век по света са живели над 220 000 от тези примати, но днес броят им е намалял наполовина заради горските пожари, изчезването на тропическите гори, бракониерството и незаконната им продажба като домашни любимци.

В Малайзия и Борнео все още живеят около 100 000 орангутана, но в Суматра, Индонезия са останали само 14 000.

Най-редките представители на този вид са орангутаните Тапанули, от които са останали около 800. Те обитават горите в северните части на Суматра, а от 2019 година популацията им е застрашена заради изграждането на водноелектрическата централа по течението на река Батанг Тору.


снимка: Pixabay

8. Кожести костенурки

Популацията на морските кожести костенурки е намаляла драстично през последните 40 години. Пред 1980 година по бреговете на Френска Гвиана, Санта Лучия, Тобаго и Габон са гнездели около 115 000 женски костенурки.

Днес се предполага, че са между 26 000 и 43 000.

Мястото, където могат да бъдат наблюдавани, е по крайбрежието на Габон в Африка, където през април над 30 000 женски излизат на пясъчния бряг, за да снесат яцата си.

Голяма част от малките им обаче не оцеляват, тъй като стават плячка на жищниците, още преди да се излюпят и да стигнат до водата.

7. Азиатски слонове

Азиатските слонове се смятат за застрашен вид от 1986 година. През последните 75 години популацията им се е свила с над 50% и в момента са останали по-малко от 50 000 екземпляра.

Обезлесяването и откъсването на отделните стада едно от друго са сред основните заплахи за слоновете. Те се срещат в Шри Ланка, Индия и Индонезия.

Мястото, на което хората често наблюдават тези животни, е тяхната годишна "сбирка" край бреговете на езерото Минерия в Шри Ланка. Те се събират там през август, за да се изкъпят във водата.


снимка: Pixabay

6. Тигри

Предполага се, че в началото на XX век по света са живели над 100 000 тигри. Днес са останали под 4 000. Тези големи котки се нуждаят от широк хабитат, но за съжаление обитават едни от най-гъсто населените региони на Земята.

През годините това е ставало и причина за сблъсъци между тигрите и хората. Разрушаването на естествената им среда и бракониерството са сред основните заплахи за тигрите в днешно време.

Индия е страната, в която все още се срещат най-много диви тигри. Те обитават и някои райони на Бангладеш, Китай, Непал, Суматра в Индонезия и Сибир в Русия.

снимка: Pixabay

5. Снежни леопарди

От дивата популация на снежните леопарди са останали между 4000 и 7000 вида. Те се срещат в 12 държави от региона на Централна Азия - Китай, Бутан, Непал, Индия, Пакистан, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, Русия и Монголия.

Хората са един от най-големите им врагове, тъй като леопардите често нападат стадата на местните животновъди. Бракониерите също са отговорни за резкия спад на популацията им.

4. Планински горили

В света има малко над 1000 останали диви планински горили и въпреки, че все още са застрашен вид, тяхното бъдеще изглежда светло.

От 1981 година насам, когато експертите са се опасявали, че ще изчезнат, популацията на планинските горили почти се е удвоила. Това се случва благодарение на усилията на екологичните организации.

Бракониерството, замърсяването и обезслесяването на техния естествен хабитат обаче продължава да е една от основните заплахи за съществуването им.

Две от популациите могат да бъдат видени от посетители. Едната от тях се намира в планинската верига Вирунга в Централна Африка, която попада в националните паркове на три държави - Уганда, Конго и Руанда.

Другата обитава национания парк Бвинди в Уганда.


снимка: Pixabay

3. Иравадийски делфини

Иривадийският делфин, който е известен и като орцела, е един от най-застрашените видове на планетата. Предполага се, че са останали не повече от 100 екземпляра, които обитават района на Южна Азия по крайбрежията на Бангладеш, Бруней, Виетнам, Индия, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините.

2. Явански носорози

Яванският носорог, който някога е бил един от най-разпространените видове в Азия, днес е критично застрашен.

Към днешна дата се смята, че има останали около 60 животни, които живеят в естествения си хабитат. Те са обект на бракониерство заради своите рогове, но загубата на естествения им хабитат, която до голяма степен се дължи на войната във Виетнам през 60-те и 70-те години на миналия век, също допринася за изчезването им.

Единствената оцеляла популация от явански носорози обитава националния парк Уюнг Кулон в южната част на остров Ява, Индонезия. Последният представител на дивата популация във Виетнам е изчезнал през 2010 година.

снимка: Pixabay

1. Вакита

Калифорнийската морска свиня, известна и като викита, е един от най-застрашените морски бозайници в света. Смята се, че от този вид делфини в дивата природа са останали само 10 екземпляра.

Те се срещат само в Мексиканския залив и се забелязват лесно, тъй като обитават плитките води около крайбрежието.

Рибарските мрежи, пестицидите и кръвосмешенията заради изключително свитата популация са основните причини за бързото изчезване на този вид.


снимка: Wikipedia