Азиатските акции и щатските индексни фючърси отчита повишения днес, докато правителствата по света изглеждат готови да увеличат разходите, за да подпомогнат икономиките при възстановяването им от коронавируса, а изпълнението на програмите за ваксинация се ускорява.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.51%. Австралийският основен индекс скочи с 1.12%, докато индексът на китайските сини чипове се понижи с 0.06%.

Японският Nikkei се повиши с 0.66%, докато южнокорейският KOSPI нарасна с 0.44%.

E-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 бележат ръст от 0.36%.

Индексите на Уолстрийт нараснаха вчера вследствие на възобновените надежди около предложения от президента Джо Байдън пакет от стимули на стойност 1.9 трлн. долара, след като демократите предприеха стъпки по приемането му без подкрепата на републиканците в Конгреса.

Ваксинацията в много държави се ускорява, отчетите на компаниите в САЩ и Япония досега са благоприятни, а цените на петрола са на най-високото си ниво от година, като всичко това са положителни признаци за световната икономика.

Вчера щатският индекс The Dow Jones Industrial Average нарасна с 1.57%, S&P 500 се повиши с 1.39%, а технологичният Nasdaq Composite добави 1.56%.

Глобалният борсов индекс на MSCI пък отчете ръст от 0.18%.

Какво представляват късите продажби и защо са рискови?Може би вече сте разбрали, че армия от дребни инвеститори приложи успешно една от често използваните от хеджфондовете инвестиционни стратегии срещу самите тях. Става въпрос за така наречените къси продажби

Руските власти обявиха, че ще могат да ваксинират около 700 милиона души тази година с ваксината Спутник V. Различни държави, сред които Индия и Мексико водят преговори за спешни договори, за да могат да започнат да използват ваксината.

В САЩ администрацията на президента Джо Байдън обяви, че ще увеличи седмичните доставки на ваксини в страната и ще започне да доставя ваксини срещу коронавирус директно на аптеките в добавка към продължаващите доставки до отделните щати, информира Ройтерс.

Пазарните нагласи бяха подкрепени и от финансовите отчети на Alphabet Inc и Amazon.com Inc, които бяха по-добри от очакваните и засенчиха случващото се около дребните инвеститори в последните дни.

Спредът между лихвата по 2-годишните и 10-годишните щатски държавни облигации нарасна до 99.5 базисни пункта днес.

Доларът се търгуваше близо до двумесечен връх спрямо еврото, тъй като инвеститорите залагат, че щатската икономика ще се възстанови по-бързо от коронавируса от тази на еврозоната.

Вдъхновеният от трейдърите от форума Reddit купон, който оскъпи акциите на GameStop пет пъти за пет дни през миналата седмица, изглежда приключи. Акциите на компанията поевтиняха с 60% при сериозни обеми на търговия затваряйки на 90.00 долара, или на по-малко от една пета от върха им от петък.

Спот цената на среброто нарасна с 1.4% до 26.98 долара за тройунция. Металът поевтиня с 8% вчера, а анализатори казват, че импулсът, даден от дребните инвеститори, който оскъпи среброто до близо осемгодишен връх в предходната сесия, е отслабнал.

Спот цената на златото се повиши с 0.1% до 1 839.16 долара тройунция. Щатските фючърси на златото поскъпнаха с 0.4% до 1 840.90 долара за тройунция.

Цените на петрола продължиха ръста си на фона на ограниченото предлагане от страна на производителите ограничиха и нарасналото търсене заради зимната буря в североизточната част на САЩ.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.2% до 54.87 долара за барел, точно под едногодишния връх от 55.26 долара, достигнат във вторник.

Фючърсите на брента се оскъпиха с 0.3% до 57.62 долара за барел, близо до най-високото си ниво от повече от 11 месеца.