Азиатските пазари на акции продължиха ръста си днес вследствие на нарасналия оптимизъм около пакетите от стимули и възстановяването на световната икономика, докато дребните инвеститори се оттеглиха от GameStop и от среброто.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 1.25% след повишението от вчера. Хонконгският Hang Seng и китайският CSI300 отвориха с повишения от 1.7% и 0.33% респективно. Японският Nikkei 225 добави 0.67%.

Нагласите на пазарите бяха приповдигнати преди преговорите между президента на САЩ и сенаторите от републиканската партия относно нов COVID проектозакон. Планът за стимули на републиканската партия на стойност 618 млрд. долара, който бе обявен вчера, е с около една трета по-малък от предложението на президента. Демократите пък вчера внесоха за обсъждане пакет на стойност 1.9 трлн. долара в опит да заобиколят републиканците.

Австралийският основен индекс S&P/ASX 200 нарасна с 1.23%, като централната банка на страната се очаква днес да не внася промени в паричната си политика.

Южнокорейският KOSPI също записа повишение, добавяйки 2.3%, тъй като управляващата партия в страната подготвя нов кръг от парични помощи във връзка с COVID-19 и допълнителен бюджет.

Доларът се търгува близо до седемседмичен връх днес, възползвайки се от разпродажбите на еврото вчера, след като мерките срещу коронавируса се отразиха на потребителските разходи в Германия, както и вследствие на покриване на къси позиции при щатската валута, информира Ройтерс.

Еврото поевтиня с най-много от 2.5 години вчера, след като изнесените данни показаха, че продажбите на дребно в най-голямата икономика в Европа падат с повече от очакваното през декември.

Среброто ли е следващият GameStop?Цената на среброто достигна петмесечен връх в понеделник след масови покупки от страна на дребните инвеститори

Доларовият индекс отстъпва леко с 0.1% до 90.87 на фона на поскъпването при азиатските акции, но остава недалеч от достигнатите вчера 91.063, което бе най-високото ниво от 10 декември.

Еврото поскъпва с 0.2% до 1.20805 долара, след като вчера падна с 0.7%, което бе най-голямото понижение от 15 януари.

Институционалните инвеститори все още осмислят поскъпването на акциите на GameStop и други компании вследствие на активизирането на дребните инвеститори.

Спот цената на златото отстъпа днес, понижавайки се с над 1% до 28.30 долара в ранната търговия, след като част от интереса на дребните инвеститори отслабна.

Вчера непрофесионални инвеститори, които се организират във форуми като Reddit и Twitter, се прицелиха в среброто, което оскъпи акциите на миннодобивните компании по цял свят и накара дилърите на ценни метали да търсят плочки и монети, за да задоволят търсенето.

Спот цената на златото се повиши с 0.12% до 1 862.36 долара за тройунция. Щатските фючърси на златото поевтиняват с 0.04% до 1 860.1 долара за тройунция.

Петролът от сорта брент поскъпва с 0.75% до 56.77 долара за барел. Щатският лек суров петрол записа същия ръст до 53.96 долара за барел, след като намаляващите запаси и нарастващото търсене на горива заради голямата снежна буря в североизточната част на САЩ подкрепиха цените.