Отпускаме близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от бедствия, но опитът и практиката показаха, че трябва да се осигури превенция. Затова очаквам от регионалното министерство да се въведе нова система, при която датчици, поставени на критични места, да сигнализират за срутищни процеси в страната. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното заседание на правителството, на което по искане на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на нуждаещи се общини бяха осигурени 14.5 милиона лева за предотвратяване и овладяване на последиците от бедствия.

Премиерът Борисов отбеляза, че е възложил на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да предприеме необходимите действия за въвеждането на системата, с която ще се намали рискът от инциденти, навреме ще се затварят пътища и в аванс ще се извършат дейности като обрушване и поставяне на надеждни мрежи.

„Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни“, отбеляза министър-председателят Борисов. Премиерът изиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова максимално бързо да се действа по този проект. „На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата“, категоричен бе министър- председателят Борисов.

Министър Аврамова докладва, че в момента се проверява приложимостта точно на изисканите от премиера контролно-измервателни системи специално за срутищни процеси. В момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.

В рамките на правителственото заседание пет общини получиха финансова помощ за справяне с последиците от бедствия. От общата сума в размер на 14.5 милиона лева, на община Благоевград бяха осигурени 4.77 млн. лв. за укрепване на пътя Бистрица - летовище Бодрост в местността Картала.

Община Гърмен ще получи подкрепа от 3.82 млн. лв. За община Ардино правителството отпусна 117 378 лв., с които аварийно
ще бъде извършено укрепване на скат в село Падина.

Други 130 489 лв. са осигурени на Столична община за възстановяване на средства за извършени спешни аварийно-спасителни и неотложно възстановителни работи в районите „Нови Искър“, „Надежда 4“ и „Връбница“. А 55 940 лв. бяха отпуснати на община Своге за неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за махала Струлница в село Искрец.

В хода на заседанието на правителството днес по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Агенция Пътна инфраструктура бяха отпуснати 1.5 млн. лв. за отстраняване на щети по републиканската пътна мрежа в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Смолян, Стара Загора и София.

А по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за Изпълнителна агенция Борба с градушките са осигурени 4.1 млн. лв. за доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон по противоградова защита през 2021 г.