Данните в България ни дават повод за разумна доза оптимизъм, че сме взели правилните стъпки до момента, но не дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Това заяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна.

"Не искам да бъдем лекомислени, а искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която идва в Европа. Португалия в момента е пред сериозно изпитание за здравната си система. Германия изпрати там 20 лекари, 150 болнични легла и 50 вентилатора. Жертвите са близо 14 000, като за последните две седмици са половината от тях", заяви още здравният министър.

Той призовава българските граждани към разум и към спокойствие.

"Има известно раздвижване в столицата и затова на 12-часова база следим всяко число и анализираме всяка тенденция и сме готови да предприемем необходимите дейстивя, ако това се наложи", каза още министър Ангелов.

Заетостта на болничните легла на национална база е 32% за неусложнетите пациенти, а в интензивните отделения е 38%.

Най-висок е процентът на заетост в Силистра, София-област и Шумен.

По отношение на лекарите общият брой на заразените е 9 587, като активните случаи са 630, от които на домашно леечние са 546, в лечебни заведения - 84, а в интензивни структури - 6.

Той каза още, че до момента са направени 22 251 теста на учители, от които положителните са само 45. На помощния непедагогически персонал са направени 6 291 теста, от които 16 са положителни.

Министър Ангелов уточни, че се водят разговори с Министерството на образованието за нагласите на родителите за възможността да се направят тестове и на учениците с антигенни тестове. Целта е постигане на по-голяма сигурност в учебните заведения, за да може да се продължи присъственото обучение и постигане на по-добри образователни резултати.