Всеки знае колко неприятно може да е усещането, когато имаме разстроен стомах.

Това е напълно нормално и се случва на всеки, а причините може да са не само в храната, която сте консумирали, но и вследствие на стрес, нерви, паразити, алергии.

За щастие, има храни, които могат да се консумират в подобна ситуация и помогнат да се почувствате по-добре.

Ето 10 от най-добрите храни, когато имате разстроен стомах:

Джинджифил

Ако има придружаващо гадене, джинджифилът е идеалната храна. Пийнете чай от джинджифил, хапнете захаросани парченца или ако можете - сдъвчете малко парче корен.

Билки и подправки

Чай от женско биле, лайка, мента и маточина могат да помогнат за успокояване на стомаха. Лайката, например, има противовъзпалителни свойства и помага за намаляване на газовете и облекчаване на разстроен стомах. Коренът от женско биле има стимулиращи имунитета качества и е установено, че помага при стомашни болки.

Установено е, че кориандърът, кардамонът и копърът облекчават лошото храносмилане, помагат за намаляване на подуването и запека.

Обикновени бисквити

Може да нямате апетит, ако сте с разстроен стомах, но е важно да ядете нещо, което е леко и лесно смилаемо. Опитайте да хапнете обикновени бисквити без никакви добавки.

Сух препечен хляб

Подобно на бисквитите, сухите препечени филийки се смилат лесно и ще ви помогнат за облекчение на симптомите, ако имате разстроен стомах.

Бял ориз

Обикновеният бял ориз е лесно смилаем и осигурява енергия, тъй като съдържа въглехидрати.

Пиле или риба без кожа

Дори когато имате разстроен стомах, в крайна сметка, ще усетите глад. Неподправените и без кожа пиле или риба, печени, на пара или на скара, са лесно смилаеми и осигуряват достатъчно количество протеин.

Обикновени бъркани яйца

Лесни за смилане и приготвяне, обикновените бъркани яйца са подходяща храна при разстроен стомах. Те осигуряват протеини и въглехидрати.

Банани

Този плод е лесно смилаем и осигурява разтворими фибри, които не дразнят стомаха.

Овесена каша

Пълнозърнестите култури обикновено са източник на разтворими фибри, които могат да нормализират движението на червата и се понасят по-добре от пшеницата. При тях няма глутен и ферментиращи въглехидрати, които се срещат в пшеницата, затова са по-добър избор при разстроен стомах.

Супи на основата на бульон

Супите на базата на бульон - като пилешката, са лесни за смилане и осигуряват витамини, протеини и други хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Супите също така могат да ви помогнат да поддържате тялото си достатъчно хидратирано, ако има повръщане или диария.