Криптовалутата Dogecoin, която има за свой талисман куче от породата Шиба ину, за кратко днес поскъпна до нова рекордна стойност, след като милиардерът Илон Мъск, рапърът Снуп Дог, и басистът на Kiss Джийн Симънс писаха за нея в Twitter.

Dogecoin поскъпна до 8.2 щатски цента, а пазарната й капитализация достигна 10.5 млрд. долара по време на азиатска сесия, преди да отстъпи леко от това ниво, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на CoinGecko. По пазарна стойност Dogecoin се нарежда сред първите 10 криптовалути.

Изненадващото поскъпване на Dogecoin, което се подхранва от социалните медии, е само един от примерите за съживяването на пазара на криптовалути през последната година. Двете най-големи дигитални валути – биткойн и етер, псокъпнаха до нови върхове в последните седмици.

Биткойнът се търгуваше на ниво от около 38 730 долара малко по-рано днес, след като през уикенда поскъпна до близо 41 000 долара. Етерът пък отстъпи от рекордното си ниво преди старта на търговията с фючърсни контракти на CME Group Inc., който е насрочен за днес.

Криптовалутата Dogecoin, която съществува от 2013 година и е създадена на шега от двама програмисти, отново попадна в светлината на прожекторите

Мъск, който е най-богатият човек в света, според Bloomberg, в последните дни спомена неколкократно криптовалутата Dogecoin в Twitter. Рапърът Snoop Dogg закачи на профила си съобщение със “Snoop Doge.” Симънс, който е член на американската рок банда Kiss, пък посочи колко пари щяха да са спечелили хората, ако бяха купили Dogecoin по-рано.

Говорейки в аудиоплатформата Clubhouse на 1 февруари Мъск заяви, че подкрепя биткойна и смята, че “е нещо добро.” Той също така добави, че коментарите му за Dogecoin са на шега.

Пред няколко дни милиардерът Марк Кюбан заяви, че предпочита да си купи Dogecoin, отколкото лотариен билет. „Лотарийните билети са по-лоши от която и да е инвестиция“, каза собственикът на отбора от НБА Далас Маверикс.