Гърция се готви да отвори отново границите си за чуждестранни туристи от 1 юни 2021 г., като за целта подготвя "план за безопасно пътуване".

Според обявеното до момент, туристите ще могат да избегнат задължителната карантина с представянето на отрицателен PCR тест при пристигане в страната.

Към момента в Гърция има задължителна 7-дневна карантина за всички чужденци, независимо от резултата от PCR теста.

Започналият процес на ваксиниране - както в самата Гърция, така и в страните, от които идват най-много от посетителите ѝ, връща надеждите за осъществяването на летен туристически сезон.

Гръцките власти и представителите на хотелиерския бизнес разчитат, че ваксинирането ще направи пътуването по-безопасно. Според плановете предоставянето на сертификат или паспорт за ваксинация ще дава възможност на чужденците да се придвижват свободно.

Пред гръцкия план все още има много въпросителни, коментира гръцкото издание "Етникос Кири", цитирано от вестник Стандарт.

Президентът на хотелиерската асоциация на Гърция Григориос Тасиос коментира: "Като се има предвид, че темпото на ваксиниране във Великобритания значително задминава това в останалите страни в Европа и отвъд, британските туристи ще са сред най-безопасните, които могат да пътуват тук още от май."

Скорошно проучване на компанията за консултации за финансов риск Ernst & Young, цитирано от "Войс ъф Америка", установи, че гръцката икономика се е свила с 10% през 2020 г. заради 80-процентното спадане на приходите от туризъм.