В края на миналата година ви съобщихме, че топ 3 на най-богатите хора в света не плащат данъци.

Това е така, тъй като Джеф Безос и Бил Гейтс живеят в щата Вашингтон, където доходите на физическите лица не се облагат.

От своя страна, Илон Мъск се премести от Калифорния в Тексас, където също липсва данъчно облагане върху доходите.

Този факт обаче скоро може да се промени, тъй като щатът Вашингон обмисля да приеме закон, с който да обложи с данък всички, живущи на неговата територия, притежаващи състояние от над 1 млрд. долара.

Ако поправката в закона стане факт, това ще означава, че Джеф Безос ще трябва да плати близо 2 млрд. долара под формата на данък върху богатството. И това не е всичко – сумата ще се плаща ежегодно.

Общо 97% от постъпленията от този данък се очакват от едва четирима милиардери – Джеф Безос, Бил Гейтс, бившата съпруга на Безос – МакКензи Скот, и бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър.

Безос, който към момента разполага със състояние от близо 200 млрд. долара, ще дължи на щата 2 млрд. долара, докато Гейтс ще трябва да плати 1.3 млрд. долара, което е 1% от неговите 130 млрд. долара.

Защо най-богатият човек в света винаги мисли за три години напредКато главен изпълнителен директор за Джеф Безос е от съществено значение да взема само по няколко решения на ден

Балмър и МакКензи Скот ще трябва да се разделят със съответно 870 и 600 млн. долара през настоящата година.

Всеки един от тези милиардери може да избегне този данък, като ще трябва да продаде основното си жилище и да не прекарва по повече от 182 дни годишно в щата Вашингтон, посочват от Tax Foundation.

В САЩ биха останали шест щата, в които не се плаща данък върху доходите, ако Вашингтон реши да приеме поправката в закона.

Това са Тексас, Аляска, Флорида, Невада, Южна Дакота и Уайоминг. Други два щата – Ню Хемпшир и Тенеси, не облагат доходите от заплати, но за сметка на това в тези два щата има данък върху дивидентите и доходите от лихви.