Най-отровният октопод в света е част от постоянната експозиция на Природонаучния музей в Пловдив.

Това е синьопръстенен октопод, който - макар и малък, е в състояние да убие 25 души. Достига до 15 сантиметра големина.

Все още не е намерена противоотрова и ако човек бъде ухапан от синьопръстенен октопод, фаталният изход, в зависимост от мястото, настъпва до половин час. След ухапването човек започва да се задушава и да диша тежко.

Синьопръстененият октопод не е агресивен и не напада. Ще захапе и ще освободи отрова, само ако бъде силно провокирано, разказва БГНЕС.

„Когато е много силно притеснено и когато се опитва да отблъсне нападател при различни емоционални състояния, се образуват около 50 много наситено сини пръстена по цялото му тяло”, разказва главен асистент д-р Огнян Тодоров, който е директор на Регионален природонаучен музей - Пловдив.

Октопод атакува жена, опитваща се да го изяде (видео)Влогърка, известна като Seaside Girl Little Seven, редовно излъчва на живо клипове, в които се наслаждава на морски дарове

Октоподът пристигнал в Пловдив от Индонезия. От Природонаучния музей вече 5 години се опитват да вземат животното в своята колекция. Местообитанието му в дивата природа е в районите на Борнео, Сингапур и Малайзия.

Той е допълнение към изложбата на най-отровните експонати в музея. Най-опасните от тях са рибите камък, скорпион и лъв. Най-атрактивният екземпляр в живата експозиция пък е крокодилът Хектор. Той пристига в музея през 2015 г., когато е на 10 години. Дълъг е около 2 метра.

Своето място в живата експозиция на Природонаучния музей са намерили 260 вида сладководни риби, 45 соленоводни риби, сред които и акули, както и 30 вида насекоми и влечуги.

За съжаление, животът на синьопръстенения октопод е сравнително кратък, но докато е част от живата експозиция в Пловдив, от музея обещават да го хранят със скариди.