Заболяваемостта на база 100 хил. души се е повишила с 32% за период от една седмица, каза на днешния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ако вземем периода от преди две седмици, се отчита ръст от 54%.

Смърността за този период от заразата расте с 4%, каза още той.

Мутафчийски заяви, че към момента се наблюдава 20% увеличение на приетите в болниците, като сега те са 3230 души спрямо 2800-2900 души за един дълъг период от време преди това.

Мутафчийски: Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструментТой изтъкна историята на ваксините до момента и добави, че днес имаме над 20 ваксини, които ни предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота

Интензивните отделения в момента не са натоварени – 273 души се лекуват там в момента.

Към днешния ден тези данни не са особено предизвикатество за здравната система, но в Кюстендил това не е така, тъй като само за седмица приетите в двете отделения там се увеличиха от 12 на 74 души.

Започна ваксинацията в третия етап, в който попадат военните структури, специалните служби и др.

Мутафчийски обяви кои са най-рисковите места за заразяване с COVID-19 у насНие налучкахме точно опасните места за разпространение на зараза, заяви председателят на Националния оперативен щаб

Мутафчийски уточни, че от 50% от военните от Карловската бригада, която заминава за Афранистан са изявили желание за ваксинация. „Аз обаче изнесох презентация, отговорих на много въпроси и по последни данни всички, без седемте души, които са преболедували, вече са ваксинирани“, каза още той.

Амбицията на моя екип е в армията да проведем многожество такива презентации

„Хората имат въпроси и имат право да получат отговор от тях“, каза още Мутафчийски.