Статистиката показва, че има "събуждане" на пандемията в столицата и на други места, като Кюстендил и някои други области. Това заяви на днешния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски.

"Още към края на миналата седмица и началото на тази седмица ние чувствахме, че в болниците се случва нещо. Споделих го и с директори на други лечебни заведения от столицата и направихме наше проучване във ВМА. Оказа се, че само в понеделник сме приели 13 души за един ден. Толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Това може и да е изолиран случай, но все пак у нас възникна тревога", заяви директорът на ген. Мутафчийски.

Той отправи апел към директорите на лечебните заведения да се подготвят за това, което ги очаква.

"Другият ми апел е към гражданите. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Това, че са отворени фитнесите, не ги прави безопасно място. Никога не съм твърдял, че фитнесите за безопасно място, напротив - те са най-опасното място", заяви Мутафчийски.

Той коментира и сигналите от граждани за това, което се случва в зимните курорти и в някои молове. По думите му това е отговорност на съдържателите на хотелите, съоръженията, търговците центрове и магазините.

"Не може да се надвишава определен капацитет на посетителите и всички трябва да спазват посоките за придвижване и да носят индивидуални предпазни средства", категоричен беше ръководителят на НОЩ.

Той припомни, че предишният пик от втората вълна през ноември и декември е достигнат за около седем седмици, но при изходно ниво на заболяемост от 35 на 100 000 души население на 14-дневна база.

"Преди няколко дни достигнахме най-ниското ниво за тази година около 90, но сега вече сме на 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Това означава, че едва ли имаме седем седмици, а най-вероятно около три", коментира ген. Мутафчийски.

Той изнесе данни, според които и смъртността от COVID-19 остава сравнително висока и не е регистрирала плато. Тя просто е спаднала до най-ниската си стойност от 7.9 на 100 000 и след това е зопчнала да се покачва отново.

"Колкото и да ми е неприятно да бъда пак в ролята на лош вестител, аз не мога да спестя фактите. Това е действителното положение", заяви ген. Мутафчийски.