Група крадци от Милано, известни като "обирджиите акробати", следили профилите в Instagram на богати и известни хора от града, за да тарашат домовете им, разкриха властите в страната.

От групата проучвали снимките на знаменитости, от които се ориентирали къде живеят, както и кога не са си вкъщи.

Публикувано видео от властите показа как обирджиите влизат в жилищна сграда.

Сред пострадалите са телевизионната водеща Дилета Леота и футболистът на Интер Ашраф Хакими.

Един от заподозрените е бил арестуван през януари, а трима други тази седмица. Сред тях е и 17-годишен, който ще се яви в Съда за малолетни.

Първият обир е извършен на 6 юни миналата година, когато групата успява да открадне вещи на Леота на стойност 150 000 евро, в това число бижута, дизайнерски чанти и часовници Rolex.

Шест месеца по-късно, през декември, те използват същите методи, за да влязат в дома на Елеонора Инкардона, инфлуенсър и бивша снаха на Леота.

В Италия крадците бяха наречени „обирджиите акробати“ заради техните умения да се катерят по фасадите на сградите. Мъжете също така се обличали елегантно, за да не будят подозрение в луксозните квартали на своите жертви.

Те успяват да откраднат девет чанти, два колана, пет шала, два чифта обеци, две брошки, огърлица, гривна, портфейл, куфар и 1 000 евро в брой, според италианските медии. Всичко това се оценява на десетки хиляди евро.

От полицията тъврдят, че освен че използвали данните за местоположението от постовете в Instagram, крадците проучвали снимките, за да видят какви са прозорците на техните жертви, за да планират как да влязат.

На предоставено от полицията видео от декември се вижда как един от мъжете се катери по фасадата на сграда, докато другият стои на тротоара и се оглежда.

Според прокурор Франческа Крупи други двама съучастници чакали вътре в апартамента.