Голямата седмица за биткойн завършва още по-добре, след като рапърът Джей Зи и главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси обявиха, че създават фонд за развитие на биткойна.

Дорси написа в Twitter, че приемат кандидатури за "затворен (сляп) тръст", който ще бъде фокусиран върху Африка и Индия. Той обещава, че фондът на име ₿trust ще получава "нулеви насоки" от страна на него и на Джей Зи и че търсят трима членове за борда на директорите. Дорси и Джей Зи ще инвестират 500 биткойна в проекта, които в момента се оценяват на около 23 млн. долара.

Биткойнът вече е в портфейла на Дорси. Другата му компания, Square, купи 4 709 биткойна през октомври 2020, които тогава се равняваха на 50 млн. долара. През 2018 г. компанията разшири услугата си за мобилни разплащания Cash App така че да поддържа търговия с биткойн, дори за потребители без банкова сметка. През 2019 г. тя пусна услугата Square Crypto, която предоставя грантове на биткойн разработчици и дизайнери.

Тази седмица ръководителят на Twitter заяви, че компанията разглежда и други начини на използвана на дигиталната валута, в това число и за заплащане на служителите, информира CNN Business.

Добивът на биткойни изразходва повече електроенергия от цяла АржентинаАко биткойнът беше държава, щеше да е в Топ 30 по потребление на електроенергия

В понеделник пък производителят на електромобили Tesla обяви, че е инвестирала около 1.5 млрд. долара в биткойни и че скоро може да започне да използва криптовалутата като разплащателно средство.

Изявлението на Tesla оскъпи значително най-популярната криптовалута. По-късно през седмицата цената на биткойна нарасна до нов рекорд от над 48 000 долара, след като BNY Mellon обяви, че ще предлага попечителски услуги за криптовалути.