Възрастни китайци се наредиха на опашки пред банки в различни части на страната след разпространени слухове, че един от най-богатите им сънародници Джак Ма раздава част от своето състояние.

Новината идва от група в WeChat, където се твърди, че основателят на Alibaba раздава по 200 китайски юана, равняващи се на 30 щатски долара, на всички хора, чиято възраст е над 60 години, стига те да могат да я докажат с документ за самоличност.

Подаръкът е заради Китайската нова година, настъпила само преди дни, като тя ще е под знака на вола, пише Business Insider.

Мълвата гласи, че парите са в червени пликове, което щяло да донесе успехи през новата година.

Властите обаче предупредиха, че слуховете може и да не са верни, като по този начин намекнаха за евентуална измама.

Джак Ма и преди е раздавал щедри подаръци за Китайската нова година, но той прави това главно чрез своите компании.

През 2014 г. Alibaba раздаде 99 999 купона през WeChat за онлайн пазаруване. Те бяха на обща стойност 990 000 юана, или 153 000 долара.

Две години по-късно подразделението за мобилни разплащания Alipay раздаде 120 млн. долара в промоционални оферти.

Къде изчезна Джак Ма?Китайският милиардер не се е появявал публично и не е писал нищо в социалните медии от края на октомври

За последно през 2018 г. Alibaba предложи „дигитален червен плик“ в своя игра, с която награди клиентите си с около 820 млн. долара.

В края на януари Джак Ма се появи публично за първи път от близо 3 месеца, на фона на регулаторните проблеми, които имат неговите компании в Китай.

През октомври Ма направи изказване, в което изглежда критикува финансовите регулаторни органи в страната.

Това се смята за една от причините за спирането на първичното публично предлагане на акции на финтек компанията на Ма Ant Group, което се очакваше да бъде рекордно.