Континентална Европа заема западната част на Евразия.

Обхваща приблизително площ от 10.2 милиона кв. км, или 2% от повърхността на Земята, което го прави шестия по големина континент.

Европа има приблизително население от 741 милиона души. То е малко повече от половината от населението на Китай и около 10% от населението на света, като в момента това е третият по население континент - след Азия и Африка.

В Европа има приблизително 87 отделни етнически групи, 33 от които се считат за мажоритарни в поне една европейска държава. Близо 71 милиона души са мигранти, като това е регионът с най-голям брой мигранти в световен мащаб.

Броят на страните, които съставляват Европа, обаче е спорен, тъй като няма точно определяне на границата между Азия и Стария континент, посочва World Atlas.

Според повечето източници Уралските планини на Русия, Каспийско и Черно море са основните физически граници между двата континента, докато Средиземно море разделя Европа от Африка.

Културните различия са друг основен фактор за определяне на местоположението на дадена държава в Европа или Азия. Например, по географско определение Грузия е предимно в Азия, но грузинците обикновено се представят за европейци.

Страните, разположени на въображаемата граница между Европа и Азия, често се определят и към двата континента. Те се наричат ​​трансконтинентални държави. Това са Русия, Турция, Казахстан, Азербайджан, Грузия, Армения и Кипър.

При класирането на европейските държави по население обаче повечето източници се съгласяват, че Русия е най-населената, а Ватикан - най-слабо населената европейска държава.

В тази статия са класирани само онези трансконтинентални държави, чиято по-голяма част от населението пребивава в Европа (когато границата между Европа и Азия се определя само въз основа на физическите характеристики).

Най-малко населените страни в Европа

Най-слабо населените страни в Европа са и едни от най-малките държави по размер в региона.

С около 800 души Ватикан - градът-държава, е най-малката държава на континента както по население, така и по размер. Обитателите й се състоят от религиозни водачи, миряни и техните семейства.

Микродържавата Сан Марино е втората най-малка държава по население и третата най-малка държава по площ. Приблизително населението й е 33 860 души, повечето от които са италианци. Лихтенщайн има население от 38 020 души, което го прави третата най-малка страна в региона.

Въпреки че Монако е втората най-малка държава в Европа, нейното население от 38 960 души я нарежда на четвърта позиция. Френските граждани представляват около 28% от местните, докато монегаските са малцинство от около 22%. Продължителността на живот в Монако от 90 години е най-високата в света.

Андора попълва списъка на европейските държави с население под 100 000 души. В малката иберийска държава живеят 77 140 души. Първите пет най-слабо населени държави в Европа представляват по-малко от 1% от населението на континента.

Въпреки че Исландия е 17-ата по големина европейска държава по размер, тя е шестата най-малка държава в региона по население - с около 361 310 души. То е съсредоточено около столицата Рейкявик и югозападния край на територията й.

С население от 502 650 души, Малта е седмата най-слабо населена държава в Европа. Въпреки че местните малтийци са по-голямата част на населението, островната държава е обитавана и от други групи, предимно британски пенсионери.

Люксембург е осмата най-малка страна с население от 619 900 души. Черна гора - с 622 140 обитатели, е под номер девет в класацията, като е една от малкото страни, в които никоя етническа група не формира мнозинството.

Кипър би завършил топ 10 с 1.2 милиона души население, ако позицията му в Европа не е спорна. Островът в Средиземно море се счита за разположен в Азия. Следователно Естония заема мястото на Кипър с малко по-голямо население от 1.2 милиона като десетата най-слабо населена държава на Стария континент.

Малкото херцогство, което е милиардерската столица на Европа Мнозина считат Люксембург за маловажна държава, но ново разследване на име OpenLux показва как тази малка и потайна европейска страна е привлякла повече богатства от БВП на Япония

Най-населените страни в Европа

Русия е най-голямата държава в Европа по територия и население. Със 146 милиона души, тя е девета по население, което представлява 16% от обитателите на Европа. Русия е трансконтинентална държава, като около 75% от сушата й е разположена в Азия. В европейската част обаче живеят над 110 милиона души, или 78% от общото население.

Турция може да се счита за втората най-многолюдна държава в Европа, тъй като е трансконтинентална държава с 83.2 милиона обитатели, което представлява 9.8% от населението на континента.

Въпреки това частта от Турция, която се счита за европейска, представлява само 3% от общата площ на страната и само 14% от общото й население (около 12 милиона). Затова позицията й на Стария континент е спорна.

С население от 81.1 милиона, Германия се класира като втората най-населена държава в Европа. Това е и най-многолюдната страна на континента, разположена изцяло на територията му. В нея живеят около 8.6% от населението на Европа.

Германия е една от страните, в които смъртността надвишава раждаемостта. Въпреки това населението й продължава да расте поради високия процент имиграция.

Франция и Обединеното кралство са третата и четвъртата по големина държави с население съответно от 67 милиона и 66.8 милиона души. Обединеното кралство представлява 7.8%, докато Франция 7.5% от европейското население.

Великобритания е дом на втория по големина град на континента (Лондон със 7.6 милиона души). Франция е една от малкото страни в Европа с висок естествен прираст на населението, като е отговорна за почти целия естествен прираст на ЕС през 2006 г.

С население от 60.2 милиона и 47 милиона души, Италия и Испания са петата и шестата държави по население в Европа. На Италия се падат 6.9%, докато на Испания 5.4% от обитателите на континента. Италия е третата по население страна в ЕС - след Германия и Франция, докато Испания е най-голямата държава в Иберийския регион.

Украйна, Полша и Румъния се класират съответно на седма, осма и девета позиция. Украйна има приблизително население от 44.3 милиона (5.4%), докато Полша и Румъния съответно 37.9 милиона (4.3%) и 19.3 милиона души (2.2%). Въпреки че Украйна е втората по големина държава в Европа по площ, тя е седмата по население на континента.

За десетата позиция отново има двама претенденти - Казахстан и Нидерландия. Само малка част от Казахстан обаче се простира на запад от река Урал до Източна Европа, докато останалата й част е в Централна Азия.

Освен това само по-малко от един милион от населението й живее в Европа. Следователно, Нидерландия - държава, изцяло разположена на Стария континент, се нарежда на десетото място сред европейските държави с най-многолюдно население.