Дигиталната платформа за търговия на криптовалути Coinbase подаде документи за директно листване на Nasdaq, информира Business Insider.

В документа от Coinbase посочват, че създателят на биткойн Сатоши Накамото е един от най-големите рискове пред най-популярната дигитална валута.

Ако създателят не остане анонимен, използвайки този псевдоним, а вместо това разкрие своята самоличност, това би се отразило негативно на цените на биткойна, посочват оттам.

Проспектът на компанията също така разкрива, че Накамото притежава над 1 млн. биткойна, като цената на един от тях в момента е малко под 47 000 долара.

Накамото също така би могъл да се отрази отрицателно и на Coinbase, посочват от компанията, както и да дестабилизира целия крипто пазар, ако създателят на биткойн продаде своето притежавани биткойни, които в момента се оценяват на над 50 млрд. долара.

Смята се, че той притежава 5% от всичките 21 млн. биткойна, които ще бъдат изкопани в бъдеще, като в момента налични са 18.6 млн. броя.

Deutsche Bank: Tesla и биткойн попадат в категорията на класическите балониВероятността цената на акциите на Tesla, както и тази на криптовалутата биткойн, да падне наполовина през следващите 12 месеца е по-голяма, отколкото да се удвои

„Ако тези близо 1.1 млн. биткойна излязат на пазара, това ще се отрази негативно на цената", посочват от Coinbase.

В последните години винаги е имало десетки и дори стотици догадки за това кой е Сатоши Накамото. Последното предположение беше, че мистериозният създател на биткойн, всъщност, може да е Илон Мъск.

BofA: Поскъпването при биткойн може да е „майката на всички балони“Само за последните 5 дни цената на най-популярната криптовалута добави нови 20%

Компанията на Мъск Tesla наскоро обяви инвестиция от 1.5 млрд. долара в биткойн, което доведе до силен ръст на котировките. В началото на седмицата Мъск обаче обяви, че цената на най-популярната криптовалута е доста висока, което пък доведе до сериозни разпродажби. Мъск е следван от над 48 млн. души в Twitter.

Coinbase в момента се оценява на над 100 млрд. долара. Тя е най-голямата и добре позната в САЩ, като се ползва от около 20 млн. души.