Samsung Electronics Co Ltd ще избира между два обекта в Аризона, един в Ню Йорк и един в Остин, Тексас за построяването на нов завод за чипове на стойност 17 млрд. долара, информира Ройтерс, позовавайки се на документация, подадени до местните власти в щата Тексас.

Според документите данъчните отстъпки за компанията биха били в размер на 1.48 млрд. долара за 20-годишен период в окръг Травис в Тексас.

Samsung води преговори още в Аризона и Ню Йорк, като всеки от двата щата предлага данъчни отстъпки и “значителни грантове и или възстановими данъчни кредити” за финансиране на инфраструктурни подобрения.

Новият завод, който Samsung планира да построи, ще произвежда “усъвършенствани логически устройства” за бизнеса с чипове на компанията и може да създаде 1 800 работни места.

Samsung вече има завод за чипове в Остин, Тексас, чието производството се очаква да бъде възстановено за няколко след като бе спряно вследствие на лошите климатични условия в щата.

Сред щатските клиенти на бизнеса с чипове на Samsung са компании като Tesla Inc, Qualcomm Inc и Nvidia.

Samsung обмисля редица възможности за разширяване на дейността си, е заявил говорител на компанията пред Ройтерс, без допълнителни разяснения.