Милиардерът филантроп и бивш технологичен ръководител Мелинда Гейтс заяви пред CNBC, че светът може да постигне стаден имунитет срещу COVID-19 по някое време през 2022 г.

Ваксините срещу COVID-19 - и най-вече тези, които са с по една доза, подобно на Johnson & Johnson, вероятно няма да започнат да достигат масово до развиващите се страни до края на тази година, заяви Гейтс, която е дарила милиони долари за проучване на разработването на ваксини и лечението на коронавирус като съпредседател на Bill and Melinda Gates Foundation.

“Така че по някое време през 2022 г. ще имаме пълен стаден имунитет,” казва Гейтс. “Мисля, че всички очакваме с нетърпение това. Има много хора, които страдат, не само в САЩ, но и навсякъде по света.”

Изказването на Гейтс идва в период, в който световните лидери и здравните власти по света се надпреварват за разпространението на ваксини срещу COVID-19 с надеждата за слагане на край на пандемията, която зарази над 117 млн. души по света и уби близо 2.6 милиона, по данни на университета Джонс Хопкинс.

Бил Гейтс: Справянето с пандемията е лесно, в сравнение с този проблемПетдесет и един милиард и нула – това са двете числа, които хората трябва да знаят за климата, смята основателят на Microsoft

Здравни експерти са казвали, че може да са необходими месеци и дори години, докато държавите успеят да ваксинират достатъчно хора за постигането на стаден имунитет. Колкото по-дълго отнеме, с толкова повече време разполага вирусът да мутира в потенциално опасни нови варианти.

Специалисти по инфекциозните болести предупреждават, че има вероятност COVID-19 да се превърне в ендемична болест, което означава, че ще циркулира в обществото всяка година като грипа, но вероятно в по-малки мащаби от сега.