Оборотът в търговията на дребно нараства с 1.8% на месечна база през януари, показват предварителните данни на Националния статистически институт. На годишна база, спрямо януари 2020 г., е отчетен спад от 3.9 на сто.

Месечни изменения

През януари 2021 г. се наблюдава нарастване на оборота при всички основни групи - търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (със 7.1%), търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.6%) и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1%).

По-съществен ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 37%), с фармацевтични и медицински стоки (с 5.8%) и с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 3.8%).

Значителен спад е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или
интернет (с 15.4%).

Годишни изменения

През януари 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. се наблюдава спад на оборота
при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 21.8%) и търговията на дребно с други нехранителни стоки(с 1.9%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение от 2.2%.

Значително намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 27.3%) и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (с 8.7%).

Съществен ръст се наблюдава при онлайн търговията - с 23.5% спрямо януари 2020 година.