В страната вече има болници с изчерпан капацитет на леглата за лечение на пациенти с COVID-19.

Това заяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб неговият ръководител ген. Венцислав Мутафчийски.

"Измина повече от година от началото на пандемията, както и от първите доказани случаи в България. Останал ми е един ярък спомен от тогава - в България имаше само една лаборатория за тестове за COVID-19. Сега лабораториите са над 100, те са реферирани и могат да дават достоверна информация", заяви той.

По думите му в България още в началото на пандемията е свършена огромна работа.

"Имаше много критики на реакцията в самото начало. Всъщност, сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. И го казвам с огромно съжаление", заяви ген. Мутафчийски.

Той цитира статистиката за ръста на заболяемостта на седмична база, която нараства с 38%, до 393 на 100 000 души население.

"От 14 дни се намираме в експоненциално нарастване на случаите. В момента сме на нивото от 5 ноември. По отношение на починалите има закъснение в ръста на смъртността с около 16 дни. Има обаче една особеност, която не се наблюдаваше в последните шест месеца - много стръмно покачване на кривата.

От септември не сме имали такова стръмно покачване в смъртността. На седмична база ръстът е с 53%, което е силно обезпокоително", заяви още началникът на Националния оперативен щаб.

По думите му вече има болници с изчерпан или почти изчерпан капацитет.

Броят на хоспитализарине пациенти с коронавирусна инфекция нараства с 12% на седмична база, а на тези в интензивните отделения с 11.3 на сто.

Северна Македония въвежда полицейски часПравителството на Република Северна Македония взе решение да въведе полицейски час


"Във Военномедцинска академия тази сутрин имахме пет свободни легла, въпреки че миналата седмиа разкхирме две нови клиники. Ситуацията е изключително сериозна и заради това ние не сме давали прекалено оптимистични данни в последните седмици", каза още ген. Мутафчийски.

По думите му нещата не вървят в правилната посока и трябва да се вземат мерки, в противен случай ще се изчепри потеницалът на болничните заведения.

"Когато се изчерпят леглата, медицинските специалисти и лекарствата, има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа, което би довело до още по-голямо нарастване на смъртността. Хората трябва да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски и да избягват всякакви пулбични събирания, за да не подлагат себе си и своите близки на риск", коментира началникът на НОЩ.

По думите му при предишните пикове от последната година е имало случаи на семейства, в които един или двама членове не са заразени. Сега заразяването вече става "в комплект", което е доказателство, че новият щам на вируса се разпространява много по-лесно.