Аукционната къща Christie's проведе първия си търг, посветен изцяло на дигиталното изкуство.

В рамките на събитието бяха продадени произведения на американския дигитален артист Beeple, които успяха да съберат постъпления на обща стойност 50 милиона паунда (около 69 милиона долара), съобщава BBC.

Електронните произведения на изкуството се продават под формата на NFT (non-fungible tokens) - непрехвърляеми токени, които се превръщат в поредната "мания" на технологичния свят.

Те представляват дигитални сертификати, удостоверяващи собствеността върху различни електронни активи - снимки, видеа и др.

Beeple, чието рождено име е Майк Уинкълман, създава по една творба всеки ден, а на аукциона бяха предложени първите му 5000 произведения, обхващащи 13 години от неговия живот.

Успехът на търга поставя Уинкълман в челото на класацията на "най-скъпите" живи художници, по данни на Christie's. Според компанията това е и първият аукцион, на който се предлагат изцяло произведения, удостоверени с NFT технологията.

Със сигурност набраната сума е рекордна за сегмента на дигиталните произведения на изкуството.

Американският графичен дизайнер Beeple започва да работи върху дигиталните си картини през 2007 година, като всеки ден създава по една. Инструментариумът му включва различни софтуерни продукти и техники.

Търгът за творчеството му, организиран от Christie's, беше предаван на живо в интернет, като заключителните моменти са гледани от над 22 милиона души, съобщават още от аукционната къща.

До голяма степен това се дължи на бума в продажбите на различни NFT активи през последните седмици. Те се "складират" в блокчейн системи, подобни на тези, използвани за трансакциите с криптовалути.

В началото на този месец канадската изпълнителка Grimes, която е съпруга на американския милиардер Илон Мъск, продаде част от дигиталните си произведения за сумата от 6 милиона долара.

А основателят на Twitter Джак Дорси обяви на търг първия си "туит" в социалната мрежа, като до този момент най-високата оферта за него е за 2.5 милиона долара.