Храните, които сме свикнали да виждаме на масата, понякога може да не са това, което смятаме, че са.

Причината – фалшифицират се.

Ето най-често подправяните от тях и как да ги избегнете:

Мляно кафе

Смляното кафе може да съдържа печен и нарязан ечемик, пшеница и соя. За да намалят производствените разходи, компаниите дори добавят смлян дървен материал. Затова просто купете кафе на зърна и го смелете.

Сок от нар

На опаковката може да има информация, че ще консумирате 100% сок от нар, но често се добавя и по-евтин ябълков сок или просто вода. Затова четете внимателно състава и обърнете внимание на пропорцията на сока от нар.

Зехтин

Когато купувате бутилка скъп зехтин, имайте предвид, че може да има примеси с по-евтино царевично, палмово или соево масло. Налейте малко масло в чаша и го приберете в хладилника. Истинският зехтин образува утайка.

Сирене пармезан

Един от лидерите на пазара на фалшиви храни. Това сирене може да съдържа около 10% дървени стърготини. Смес от по-евтини сирена може да се представи и като пармезан. Купете цял калъп и внимателно четете състава на етикета.

Пчелен мед

Що се отнася до фалшифицирането на мед, човешкото въображение няма граници. Най-често се разрежда със сиропи с високо съдържание на фруктоза. Прочетете изискванията за съхранение. Естественият мед е на практика вечен и няма защо да се съхранява в хладилник.

Суши

Ако е евтино, рибата, с която се прави, най-вероятно не е сьомга. В повечето случаи, когато поръчвате суши с определен вид риба, получавате по-евтин вариант. Затова или вижте пред вас как се прави или поръчайте риба под формата на стек или филе.

Ориз

Смята се, че има фалшификации на ориз - нишесте, смесено с пластмаса. Зърната са подобни на ориза и дори миришат по същия начин. Фалшивият ориз не потъва във вода и гори като пластмаса. Когато купувате, обърнете внимание на производителя и се доверявайте само на тествани марки.