Доброжелатели от цял ​​свят пращат дарения, за да помогнат за спасяването на малко известен музей в британския Глостършир, в който е измислена ваксинацията преди около 200 години.

На фона на пандемията от COVID-19 и масовата имунизация срещу вируса, стартирала в много държави по света, апел от Къщата на д-р Дженър в Бъркли събра над 45 000 британски лири (над 52 хиляди евро) - достатъчно, за да функционира, докато са в сила ограниченията.

До тази година къщата и градината са малко посещаван обект в малкия град, който предлага други атракции, като средновековния замък, в който е убит Едуард II, посочва Daily Mail.

Но днес, когато откритията, направени тук преди два века, помагат да се спаси светът от COVID-19, мястото ще се превърне в задължителна за посещение дестинация след карантинните ограничения.

Посещението на къщата в стил Кралица Ан дава завладяваща представа за началото на имунизацията. Класическите витрини със стъклена предна част показват как доктор Едуард Дженър е поставил първата ваксина срещу едра шарка на осемгодишния син на градинаря си Джеймс Фипс през 1796 г.

Интересно е да се разгледа кабинета на Дженър под стълбите, в който се намират научните му бележки и чертежи на неговите открития, правени с примитивна писалка.

Дженър поставя ваксините под градинския си навес, който все още е добре запазен и се смята за паметник на културата. Той иронично нарича пристройката Храмът на ваксинирания. Днес обаче тя наистина изглежда като храм в памет на милионите, чийто живот имунизацията е спасила - от едра шарка и полиомиелит до COVID.

Посещението в къщата създава впечатление, че Дженър - осмият син на викария на Бъркли, е очарователен ексцентричен англичанин. Като запален любител на балоните, той се запознава с бъдещата си съпруга, когато случайно се приземява в нейната градина.

Когато се разчува за лечението на лекаря на страховитата шарка, опашки от бедни местни селскостопански работници се извиват от навеса до града.

Скромният Дженър поставя ваксините безплатно, смятайки за „неморално“ да се възползва финансово от откритието си.

Той обаче е широко осмиван и подиграван от тогавашните антиваксъри и лондонските лекари, които смятат, че доктор от провинцията е неспособен да направи такъв голям пробив в медицината.

В карикатури е изобразявано как ваксинираните се превръщат в крави, докато светът не признава силата на ваксините и промяната, която те носят за човечеството.

Дори американският президент Томас Джеферсън пише на Дженър от САЩ, за да му каже, че „човечеството никога няма да го забрави“.

Междувременно, днес къщата-музей съществува благодарение на щедростта на хората, част от които дори купуват предварително билети, за да му осигурят средства, въпреки че той е затворен.

Според последните правителствени разпоредби е възможно да приеме първите си гости през юни - разбира се, това зависи от успеха на последната употреба на изобретението на д-р Дженър под формата на ваксини срещу COVID-19.