Германският автомобилен гигант Volkswagen Group разчита, че инвестициите в електрическите автомобили и съкращенията на разходите ще успеят да подобрят финансовите резултати през следващите няколко години, съобщава Ройтерс.

"Силното представяне през 2020 г., която беше доминирана от кризата, ни дава инерция да ускорим трансформацията", заяви изпълнителният директор на компанията Херберт Дийс.

Акциите на VW поскъпнаха с 13% днес - до нов исторически рекорд от 270 евро за брой, а пазарната капитализация на автопроизводителя достигна 130 милиарда евро. От началото на тази година повишението е с близо 60 на сто.

Целта на VW Group е да удвои продажбите на електрически возила до общо 1 милион броя през 2021 г.

Освен това компанията планира изграждането на няколко завода за електрически батерии в различни европейски държави, както и разширяване на съществуващата си мрежа за зарядни станции.

Германската компания иска да постигне оперативна норма на печалба между 7% и 8% до 2025 г., като за настоящата 2021 г. се очаква този показател да е в горната граница на заложения коридор между 5% и 6.5%.

За постигането на тези цели VW ще съкрати фиксираните си разходи с 2 милиарда евро (около 5%) до 2023 г. Разходите за суровини и материали ще бъдат намалени със 7 на сто.

От Volkswagen ще отправят и оферти за ранно или частично пенсиониране към по-възрастните си служители. По този начин персоналът в германските заводи на компанията ще бъде намален с около 4000 души.

Зa VW Group в световен мащаб работят над 670 000 души.

Четвъртият най-голям автомобилен производител в света Stellantis (обединението между френската PSA и италианско-американската Fiat-Chrysler) планира норма на печалба между 5.5% и 7.5% за тази година.