Лунапарковете на Disney в Калифорния, които бяха затворени от началото на пандемията в продължение на повече от година, планират да отворят отново врати следващия месец, предава BBC.

Броят на посетителите обаче ще бъде ограничен, носенето на маски ще е задължително за всички над 2-годишна възраст, а на определени места ще се измерва телесната температура.

В началото на март властите в Калифорния започнаха постепенно да разхлабват ограничитените мерки, наложени заради разпространението на COVID-19. Те се аргументираха с намаляващия брой на новозаразените, но все пак част от ограниченията все още важат, особено за хората, които влизат от други щати.

Асоциацията на увеселителните паркове в Калифорния, която настоява за отварянето им, твърди, че те ще могат да гарантират безопасността на посетителите си. Освен това ще важат редица правила, като препоръка да не се крещи и пее при използване на съоръженията, а местата в атракционите ще бъдат разделечени едно от друго.

На други места увеселителните паркове на Disney вече бяха отворени. Тези във Флорида, както и в китайската столица Пекин работят, но с ограничен капацитет. В Париж и Хонконг пък бяха отворени, но малко по-късно отново спряха работа заради увеличаващия се брой на заразените.

Откриват най-високото, най-бързо и най-дълго увеселително влакче (видео)Най-високото, най-бързото и най-дълго влакче в увеселителен парк с една релса ще бъде официално отворено за обществеността през 2021 г.

В Калифорния увеселителните паркове останаха затворени до този момент най-вече заради натиска от страна на профсъюзите, които искаха повече гаранции за безопасността на служителите.

Затварянето на атракционите на Disney принуди компанията да съкрати хиляди работни места и доведе до рязък спад на приходите.

Преди пандемията тематичните паркове, круизните пътешествия и останалите увеселителни мероприятия генерираха около 35% от общия оборот на Disney. Само отварянето им в Калифорния ще възстанови над 10 000 работни места, казват от компанията.