Личното състояние на Доналд Тръмп е намаляло с около 700 млн. долара - до 2.3 млрд. долара, по време на мандата му като президент на САЩ, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Пандемията от COVID-19 засегна сериозно бизнеса на Тръмп, като неговите офис сгради, брандирани хотели и курорти губят приходи и се обезценяват.

Стойността на неговата флотилия от самолети и на голф игрищата му също се понижава.

Финансовите дела и семейният бизнес на Тръмп в момента са обект на криминално разследване в САЩ.

От Bloomberg са анализирали финансови и други документи в периода май 2016 – януари 2021 г., за да изчислят богатството на Тръмп преди и след като стана президент на САЩ.

Търговските имоти на Тръмп съставляват близо три четвърти от неговото богатство. Стойността на офис сградите, на които той е собственик или съсобственик, се е понижила, след като повече хора вече работят от вкъщи - тенденция, която може да продължи в дългосрочен план.

От Bloomberg изчисляват, че стойността на основните му търговски сгради се е понижила с 26%.

Той също така притежава, управлява или отдава под лиценз името си на над десет хотела и курорта плюс 19 голф игрища.

Въпреки че популярността на голфа нарасна по време на пандемията, двете игрища на Тръмп в Шотландия са на загуба.

След нападението срещу Капитолия през януари от Американска голф асоциация прекратиха договора за провеждането на един от основните си турнири на игрището на Тръмп в Ню Джърси.

Deutsche Bank - единствената банка, която все още имаше желание да го кредитира след фалитите му през 90-те години, също заяви след нападението на Капитолия, че няма да прави бизнес с него отново.

Какво би могъл да прави Доналд Тръмп, след като напусне Белия дом?Доналд Тръмп ще остане в Белия дом до 20 януари, когато ще предаде поста на неговия наследник и ще се присъедини към ексклузивния клуб на бившите президенти на САЩ. Какво следва за него?

Тръмп притежава няколко самолета, сред които и Boeing 757. Тези самолети са на по няколко десетки години, а стойността им е намаляла през годините, според документи, прегледани от Bloomberg.

Седем самолета са били оценени на около 59 млн. долара през 2015 г., а пет други на около 6.5 млн. долара през 2020 г. Стойността на самолетите на Тръмп е намаляла през годините - отчасти заради факта, че той е продал част от флотилията си.

По време на президентството му финансите на Тръмп често бяха обсъждани, а той беше много потаен относно това колко данъци плаща, пише BBC.

Миналия месец Върховният съд на САЩ разпореди той да предостави данъчните си декларации и други документи на прокуратурата в Ню Йорк.

Разследващите органи се опитват от месеци да се сдобият с данъчните декларации на Тръмп за период от осем години.

Като бивш президент може да се очаква Тръмп да подпише доходоносни медийни договори, за да възстанови част от изгубеното си богатство, като например сделка за издаването на книга.

Барак и Мишел Обама получиха около 65 млн. долара за своите мемоари, докато Бил Клинтън получи 15 млн. предварително за своята книга през 2004 г.

Според Bloomberg най-очевидният начин, по който Тръмп може да се облаготетелства финансово след президентството, е с новинарски канал или платформа в социалните медии, които биха се харесали на неговите 74 милиона гласоподаватели на изборите.