Азиатските акции изтриха ръста си от по-рано през деня, причината за което беше Китай, където инвеститорите прибраха печалби от поскъпването на акциите на някои компании, въпреки че отслабващите опасения около инфлацията подобриха пазарните нагласи в региона като цяло.

Инвеститорите очакват изслушването пред Конгреса на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и на министъра на финансите Джанет Йелън по-късно през деня.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.57%, след като индексът на китайските сини чипове падна с 1.5%.

Напоследък китайските акции избързваха с поскъпването пред останалите азиатски пазари и се очакваше известна корекция, заяви пред Ройтерс Гар Нг, икономист в Natixis.

Обявените вчера нови санкции също не помогнаха на китайските акции, въпреки че според анализатори те вече са се приспособили към подобни новини.

САЩ, ЕС и други държави наложиха санкции на китайски ръководители във връзка с нарушаването на човешките права, а Пекин отвърна с наказателни мерки спрямо европейски депутати, дипломати, институти и семейства.

Ако изключим Китай, азиатските акции днес се представят разнопосочно, след ръста на индексите на Уолстрийт от вчера.

Гърция и нейните облигации дават надежда на европейската икономикаТази седмица Атина емитира 30-годишна облигационна емисия, с което направи една от най-важните стъпки по пътя на своята

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0.32%, S&P 500 добави 0.70%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 1.23% нагоре.

Развитите пазари и развиващите се пазари в Азия също успяха да възприемат изненадващия ход от страна на президента на Турция Реджеп Ердоган, който смени управителя на централната банка с критик на високите лихвени проценти.

Доходността по щатските 10-годишни облигации нарасна леко, като за последно беше на ниво от 1.6857%, но под нивото от 1.732%, достигнато в петък.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остава почти без промяна на ниво от 91.853, след като вчера изгуби 0.32%.

Цената на петрола обаче се понижи вследствие на голямото предлагане и на опасенията, че новите пандемични ограничения и бавния процес на имунизация в Европа ще забавят възстановяването в търсенето на суровината.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) поевтиняха с 1.28% , докато тези на брента изгубиха 1.27%.