Прекарваме една трета от живота си в сън или опитвайки се да заспим.

И все пак статистиката казва, че всеки трети възрастен в САЩ не спи достатъчно.

Времето, което прекарваме в страната на сънищата, е от решаващо значение за работата на нашия мозък, здраве и дори красота.

Проблемът с безсънието може лесно да бъде решен, ако просто си лягаме в определено време, посочва Bright Side.

Ето как да го изчислим:

Започнете от събуждането

За да определите най-добрия график за сън за вас, трябва да съобразите часа, в който искате да се събудите. Последните изследвания показват, че няма разлика между събуждането рано сутрин или съня до късния следобед.

Но е изключително важно да имате предвид, че ако искате да се събуждате свежи и спокойни, трябва да настройвате алармата си за едно и също време седем дни в седмицата.

Определете колко сън ви е необходим

Необходимото количество сън се променя през целия ни живот. Като деца трябва да спим по 14 часа, но на възрастния, чиито свещички на тортата показват между 20 и 40 години, му трябват само от 7 до 9 часа сън на денонощие.

Помислете колко спите, преди да се събудите пълни с енергия, и слушайте тялото си, за да откриете е идеалното количество сън за вас.

Изчислете кога трябва да заспите

След като знаете в колко часа трябва да се събудите и колко часа сън са ви необходими, ще имате идеалната формула за това кога да си легнете. Ако се придържате към този график, тялото ви естествено ще се почувства сънливо в нужното време, а след това лесно ще се събудите.

Да кажем, че въз основа на вашата възраст и опит знаете, че имате нужда от 7 часа сън и трябва да се събуждате в 8 часа сутринта всеки ден. В тази ситуация ще трябва да си легнете в 1 след полунощ. Но ако решите да промените графика си и да се събудите в 6 часа сутринта, това означава, че трябва да си легнете в 23 часа.

По-рано не е непременно по-добре

Често се смята, че хората трябва да заспят около 22:00 часа, за да се насладят на по-качествен сън. Но скорошни изследвания на учени от университета в Харвард доказаха, че това е погрешно. Учените казват, че дори хората, определени като сови, се справят по-добре през деня, стига да са имали достатъчно време за сън.

Така че, ако си легнете в 3 сутринта и се събудите в 10, това е добре, стига да го правите постоянно.

9 храни, които е безопасно да се консумират дори през нощтаНощните закуски са позволени

Поддържането на последователен график на съня е от ключово значение

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да подобрите качеството на съня си, е да си лягате по едно и също време всеки ден. Това не само ще улесни заспиването, но и ще ви направи по-умни и щастливи.

От друга страна, недоспиването през делничните дни и допълнителният сън през почивните дни водят до диабет, затлъстяване и лошо сърдечно здраве.

Късното лягане изисква допълнителна хигиена на съня

След като изчислите всички компоненти, все пак е важно да се погрижите и за хигиената на съня си, като например да не гледате вълнуващ филм преди лягане, да не си лягате гладни или да не спите в светла, шумна среда.

Грижата за прости неща, като заглушаване на вашия смартфон и използване на завеси, също може драстично да подобри начина, по който изглеждате след събуждането си.