Огромният котейнеровоз, който блокира Суецкия канал преди няколко дни, е бил частично освободен, което е първата стъпка към отварянето на една от най-важните търговски артерии в света.

Ever Given е бил успешно освободен към 4.30 часа местно време тази сутрин, а плавателният съд в момента се обезопасява, информираха от доставчика на морски услуги Inchcape Shipping Services.

Постигнатият успех е дошъл след нов опит за изваждането на заседналия кораб от пясъка с участието на 10 влекача.

Засега няма яснота по основния въпрос кога ще бъде възобновен трафикът през Суецкия канал.

Корабът е с повреден корпус и не е ясно колко скоро ще може да разчисти пътя за останалите плавателни съдове, информира Bloomberg.

Ever Given, който е по-дълг, отколкото е широчината на канала и беше заседнал напряко, се намира там от вторник, което доведе до огромно задръстване от стотици кораби и големи загуби за глобалната търговия.

Спасителни екипи използваха кораби-влекачи и драгери, за да извадят носа на кораба, който беше заседнал поне пет метра в пясъка.

След като плавателният съд беше освободен от пясъка, властите ще се съсредоточат върху възобновяването на трафика през канала, откъдето минават около 12% от световната търговия.

По последни данни преминаването на 450 плавателни съда беше блокирано заради Ever Given, като те изчакват или пътуват към Суецкия канал. Други пък бяха пренасочени по по-дългия маршрут през водите на Южна Африка.

Транспортни експерти все още очакват пазарите на товарни превози да изпитват затруднения в идните месеци заради нарушените графици и неравномерното количество товари, които ще пристигат на пристанищата.