Всички англичани ще получат от държавата възможност да се тестват безплатно за COVID-19 по два пъти седмично, съобщава BBC.

Това ще става с бързи антигенни тестове, които дават резултат до 30 минути.

Всички жители на Англия над 18-годишна възраст ще могат да ги получат безплатно в пунктовете за тестване, в аптеките или по пощата.

Целта на правителството е да бъдат обхванати възможно най-голям брой хора, включително и такива без симптоми, защото се оказва, че един от всеки трима души пренася вируса безсимптомно.

Засега възможността за безплатни тестове два пъти седмично ще бъде валидна само за Англия. Останалите части на Великобритания (Уелс, Шотландия и Северна Ирландия) ще трябва да вземат решение отделно дали искат програмата да бъде приложена и за тях.

Програмата стартира от този петък (9 април) и е съпроводена с активна рекламна кампания от страна на властите.

Безплатното тестване на всички агличани беше обещано от здравния министър Мат Ханкок още през лятото на 2020 г., но се забави заради огромните логистични усложнения.

Очаква се, че цената на цялата кампания ще надхвърли 100 милиарда паунда (117.8 милиарда евро), заради което отнесе и доста сериозни критики на Острова.

Според някои експерти това е просто загуба на ресурс без реални ползи за здравната система.

Според правителството обаче масовото тестване, заедно с ускоряването на ваксинацията, са единствените възможности за постепенната нормализация на социалния живот и на бизнеса. В неделя във Великобритания беше регистриран най-ниския брой новозаразени с коронавируса от септември насам.