Ръководството на най-голямата в света платформа за онлайн тъговия Alibaba заяви, че приема за справедлива рекордната глоба, която китайските регулатори наложиха на компанията. Интернет гигантът няма да я оспорва в съда и че ще очертае планове за привеждане на дейността в съответствие с изискванията, предава CNBC.

Изявлението на компанията идва, след като китайските власти ѝ наложиха рекордна глоба от 2.78 милиона долара заради злоупотреба с монополно положение на пазара

"Alibaba нямаше да може да постигне своя успех без стабилната държавна регулация. Градивната критика и подкрепата от страна на всички наши партньори са ключови за нашето развитие", се посочва в изявлението на интернет гиганта.

Разследването на регулаторите започна през декември миналата година. Основният му фокус е било изискването на Alibaba към търговците да избират само една от двете платформи на компанията, без да имат възможност да работят и с двете.

Според властите това изкривява свободните пазарни механизми и нарушава интересите на клиентите.

Рекордната глобата за Alibaba идва на фона на затягането на "хватката" върху китайските технологични компании от страна на държавата. Голяма част от този натиск е съсредоточена именно върху бизнес империята на Джак Ма, който е създател на Alibaba и Ant Group.

През 2020 година той си позволи открито да критикува регулаторните практики на китайските институции, с което си навлече гнева на управляващата комунистическа партия в страната, припомня CNBC.