Lomatia tasmanica, известна още като King's lomatia или King’s Holly, е необичайно растение.

Цъфти, но не дава нито плодове, нито семена. Размножава се чрез пускане на филизи, които се вкореняват и израстват в ново растение.

Не е изненадващо, че всички съществуващи представители на вида Lomatia tasmanica, наброяващи 300 растения, живеят в близост един до друг в зона, простираща се на около 1.2 км.

Тъй като размножаването им е вегетативно, всички растения в тази колония са генетично идентични, което означава, че цялата групичка е съставена от клонинги, разказва Amusing Planet.

Растението се клонира от поне 43 600 години, а може би и дори 135 000 години. Това прави Lomatia tasmanica едно от най-старите живи растения на планетата.

Lomatia tasmanica е открита през 1934 г. от австралийския миньор Чарлз Денисън Кинг, докато добива калай в подножието на хребета Батърст в югозападната част на Тасмания. Тъй като е любител-натуралист, Кинг успява да разпознае растението като вид от рода Lomatia. Той обаче не знае, че това е нов вид, нито подозира необикновената му възраст.

През 1965 г. Кинг открива друга популация от същия вид на около 5 км от първата. За съжаление, първоначалната растителна група е изчезнала. Този път Кинг изпраща резници от растението на ботаника Уинифред Къртис от университета в Тасмания за идентификация.

Къртис успява да потвърди, че това наистина е нов вид Lomatia и го нарича Lomatia tasmanica, но растението днес е по-популярно като King's Holly.

Растежът на King’s holly е забележително бавен - само 0.26 mm годишно. При този темп такова растение би могло да оцелее в продължение на няколкостотин или хиляди години.

В действителност, въглеродното датиране на вкаменени листни фрагменти от вида показва, че рожденият му е бил преди 43 600 години. Ето колко дълго то се клонира, въпреки че животът на всяко отделно растение е само около 300 години.

Lomatia tasmanica е критично застрашена. Има само една останала група растения, разпръснати на около 1.2 километра в Тасмания. В тази област пожарите са често срещани, така че от 90-те години на миналия век страната усилено развива други популации на Lomatia в контролирана среда.

Пет странни растения, които приличат на същества от друга планета (снимки)На планетата има близо 422 000 вида растения, според скорошно проучване, проведено от Международния съюз за опазване на природата - една от най-големите екологични организации в света

Но усилията за отглеждане на растението до голяма степен са неуспешни. То не обича корените му да бъдат местени, така че всеки път загива при тази процедура, казва Натали Тапсън от Университета в Тасмания. Крехкостта на Lomatia tasmanica обаче е изненадваща, тъй като то се разпространява на земята от хиляди години.

Понастоящем Тапсън и нейните колеги ботаници се опитват да присадят растенията към корените на подобен растителен вид. Тапсън казва: „Слагайки го на различен корен, се надяваме, че когато го прехвърлим, няма да го убием, тъй като коренът е по-силен".

King’s holly е толкова деликатно растение, че екземпляри от него, намиращи се в Кралската тасманийска ботаническа градина, не се показват на обществеността.