Япония планира да излее в морето над един милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1".

Това решение вероятно ще разгневи съседни страни, като Южна Корея, тъй като ще нанесе нов удар на рибарската индустрия, посочва Нова телевизия.

"Правителството на Южна Корея изразява огромно съжаление за решението на японския кабинет да изпусне в морето радиоактивна вода от ядрената електроцентрала "Фукушима".

Ние ще предприемем всички необходими мерки на принципа, че сигурността на народа ни е на първо място", заяви Ко Юн-Чул, координатор на правителствената политика на Сеул.

Дивата природа процъфтява в близост до изоставената ФукушимаДивата природа процъфтява в забранената радиационна зона около японската ядрена централа Фукушима

Японското правителство увери, че водата, която ще бъде източена 10 години след аварията, като цяло е изчистена от радиоактивни вещества.

Тя отново ще бъде филтрирана за премахване на вредни изотопи и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти.

Подготовката на операцията ще отнеме около две години.

Очаква се източването на водата от резервоарите на авариралата атомна централа да продължи десетилетия.