Повече от 50% от човешкото тяло е вода. А вие пиете ли достатъчно? Средно възрастен човек трябва да приема между 1,5 и 2 литра на ден. Разбира се, количеството зависи като цяло от теглото, климата и дали и по колко време спортувате. Като цяло експертите препоръчват да се пие вода редовно през целия ден, за да избегнете чувството на жажда. Ако почувствате жажда, това означава, че тялото ви вече е малко дехидратирано. Възрастните хора могат бързо да се дехидратират, защото губят усещането за жажда. На децата трябва да бъдат напомняно, за да пият редовно вода.

Най-добрите напитки за утоляване на жаждата са чешмяна или минерална вода, както и неподсладени билкови чайове.

Ако все пак си мислите, че приемате достатъчно течности, вижте дали нямате някой от следните симптоми на дехидратация.

1. Жажда - класическият знак

Жаждата е начинът, по който тялото ви изпраща алармен сигнал. Очевидно то има нужда от течност сега и сега се нуждае спешно от хидратация.

2. Главоболие

Когато ни боли глава, често посягаме към болкоуспокояващо. Често обаче това е просто дехидратация, тъй като кръвта вече не е достатъчно разредена и по този начин по-малко кислород се транспортира до мозъка. Голяма чаша вода или гореща чаша билков чай ​​са по-естествени и по-добри от хапчетата.

3. Проблем с концентрацията

Нашият мозък е три четвърти вода. Без необходимите течности имаме трудности с концентрацията.

4. Тъмната урина

Дехидратацията се забелязва и по цвета на урината. Приемът на достатъчно течност променя цвета на урината и тя е по-концентрирана – до наситено кехлибарен. Ще poзнаете, че пиете достатъчно вода, когато урината ви е почти бистра.

5. Суха кожа

Ако тялото ви получава твърде малко вода, може да се разбере и по кожата. След като водата се транспортира до жизненоважни органи, ако за кожата не остане, тя може да стане суха и лющеща се.

6. Запек

Ако имате проблеми с перисталтиката, това също може да е симптом на дехидратация . Обемът на изпражненията намалява и те стават твърди, което води до запек. Особено ако ядете храни, богати на фибри (като пълнозърнести продукти), трябва да пиете много течности. Тъй като фибрите попиват течността, те се подуват, правейки изпражненията по-рехави и меки. Той също така насърчава функцията на червата.

7. Замайване

Основната причина за замаяност е ниското кръвно налягане. Това може да се дължи, наред с други неща, и на липса на хидратация. Кръвта вече не може да се разрежда правилно и се изпомпва по-бавно през тялото.

8. Умора

Дехидратацията кара тялото да изключи метаболизма и това ни прави сънливи.

9. Мускулни крампи

Мускулните крампи се причиняват от електролитен дисбаланс. Тук от особено значение са магнезият и натриевият хлорид. Ако се потим повече и не пием достатъчно, лесно може да получим болезнени крампи.