Заподозрени в криминална дейност в Мексико използвали дронове, за да спуснат експлозиви върху полицаи, като са ранили двама служители на реда.

Властите в страната смятат, че влиятелният наркокартел Jalisco New Generation Cartel (CJNG) стои зад осъщественото във вторник нападение в западния мескикански щат Мичоакан, информира BBC.

През август два дрона, натоварени с експлозиви, бяха открити в колата на заподозрени в членство в картела CJNG.

Смята се, че дроновете са най-новото оръжие в смъртоносната война между наркокартела и силите на реда.

Засега няма много подробности около нападението от тази седмица, но според местни медии са били използвани два дрона.

Смята се, че те са били модифицирани по подобен начин на дроновете, открити през миналото лято в колата на потенциални членове на картела.

Иззетите през миналата година дроновe са имали прикрепени към тях експлозиви и сачмени лагери. Експерти смятат, че те са били подготвени за детонация от разстояние и са можели да нанесат смъртоносни поражения.

Майка намери и вкара в затвора 10 членове на наркокартел, убили дъщеря йМириам Родригес взема нещата в свои ръце, след като наркокартелът Сетас отвлича и убива дъщеря й

Ранените във вторник полицаи са изпратени да разчистят пътища, водещи към град Агилия, в Мичоакан, които са блокирани от картела.

През последните няколко седмици стотици жители на града го напускат, тъй като там се води война за надмощие между CJNG и конкурентен картел на име Cárteles Unidos.

По-рано този месец в града бяха намерени осем обезобразени тела след особено смъртоносна битка между двата картела.

Агилия е родното място на лидера на CJNG Немесио Осегуера Сервантес, по-известен като "Ел Менчо".

"Ел Менчо" е един от най-издирваните хора в Мексико, a щатската Агенция за борба с наркотиците предлага 10 млн. долара награда за информация, която ще доведе до неговото залавяне.

Неговият картел е един от най-влиятелните в страната и стои зад някои от най-смъртоносните атаки срещу силите на реда.