Влиятелният мексикански наркокартел Синалоа изгради цяла империя от трафика на кокаин, но сега насочва вниманието си към нов, по-силен наркотик, реагирайки на променящото се търсене в САЩ.

Въпреки че картелът, чийто предишен лидер Хоакин "Ел Чапо" Гузман бе осъден на доживотен затвор, все още е голям дистрибутор на кокаин в САЩ, сега залага и на фентанила, за да задоволи търсенето на опиоиди на север от мексиканската граница.

Фентанилът е синтетичен опиоид, който е подобен на морфина, но е между 50 и 100 пъти по-силен, според щатските власти. Мексиканските наркокартели добавят фентанил към хероина, за да го направят по-силен и да повишат неговата пазарна стойност.

Наскоро от Business Insider посещават импровизирана лаборатория за фентанил в Меиско, която е собственост на картела Синалоа.

Тя представлява елементарно подобие на палатка на няколко часа път от Кулиакан, столицата на щата Синалоа.

В лабораторията работят петима души – „готвач“, трима помощници и въоръжен член на картела, който отговаря за охраната и комуникацията.

Наркобос свърза бивш държавен глава с наркокартелитеЕдгар Валдес Вияреал, гражданин на САЩ, известен с прякора Ла Барби, бил информатор на щатските власти, но показанията му стават публични чак сега

Те работят в такива импровизирани лаборатории за фентанил от 2019 г., когато картелът решава да изостави марихуаната и мака, за да може да задоволи новото търсене.

"Нашите клиенти от другата страна на границата вече не искат черния катранен хероин," казва един от членовете на картела.

Наркозависимите в САЩ "свикнаха със супер силен хероин, в който има фентанил," допълва той.

Според него наркозависимите в САЩ са започнали да питат за хероин с фентанил през 2015 г., но шефовете на картела издават заповед за производството и осигуряват рецептата за приготвянето му едва през 2019 г.

"Готвачът се е учил от китаец, когото картелът доведе тук чак от Китай. Той е единственият, който знае рецептата", разказва членът на картела пред Business Insider.

"В началото обаче започнаха да умират много хора, защото все още не разполагахме с точната рецепта, а някои от тях не бяха наясно с това колко силен е новият продукт," допълва той.

Една от тези жертви е Ландън Марш, син на сенатора от щата Аризона Кристин Марш.

"Той си купи уличен наркотик с фентанил и това го уби ", казва Марш, която сега се бори срещу разпространението на фентанила в Аризона.

"Нашият щат е изправен пред опиоидна криза. 8 140 души починаха от юни 2017 г., а наркотиците с фентанил са основен фактор в тази криза," казва Марш пред Business Insider.

През 2018 г. над 30 000 души са приели свръхдоза фентанил в САЩ, което го прави един от най-смъртоносните наркотици в историята, според Щатския център за контрол и превенция на заболяванията.

Точно тази стратегия – смесването на хероин с фентанил, превърна картела Синалоа в основен играч в този относително нов бизнес.

В изтекъл доклад от 2019 на щатската Агенция за борба с наркотиците картелът е определен като "важен производител и трафикант на фентанил от Мексико за САЩ."

Мексиканските власти отчитат близо 500% увеличение на количеството иззет фентанил през 2020 г., което достига 1 301 килограма, в сравнение с 222 килограма през 2019 г., сочат дани на министерството на отбраната на Мексико.

Арестуваха азиатския Роденият в Китай канадски граждани Це Чъ Лоп е смятан за лидер на The Company, която доминира на пазара на наркотици в Азия, който се оценява на 70 млрд. долара.

"Разбихме 175 незаконни лаборатории за фентанил или с 92% повече от 2019 г.," заяви наскоро министърът на отбраната на Мексико Луис Сандовал.

Мексиканските картели обаче се адаптират бързо.

Повечето от използваните химикали се внасят незаконно от Китай и Германия.

"Приготвяме по между 10 и 20 килограма хероин на ден и работим през повечето дни от седмицата ", казва готвачът. Уличната стойност на една 10-килограмова партида може да достигне 3 млн. долара.

Мексиканските картели наемат американски граждани, които да внасят наркотика в САЩ в опит да заобиколят временните ограничения по границата.

"След като гринговците затвориха границата за мексиканци, започнахме да използваме гринговци с американски паспорти, които да пренасят наркотика за нас. Това не е спряло дори и по време на пандемията," казва член на картела.

"Ние произвеждаме колкото те искат. В това има много пари. Ако искат по-твърди наркотици, ние ще ги произведем и ще ги прекараме от другата страна на границата. Трябва да предоставяш на клиента това, което иска," допълва той.